Solidaritat de masses contra les detencions a València

Solidaritat de masses contra les detencions a València

Les protestes que es produiren ahir al migdia, 8 de juny, a València durant la formació de les Corts Valencianes foren repressaliades de manera contundent, amb un resultat final de cinc persones detingudes i diverses persones ferides de diferent consideració. Durant tor el matí hi hagueren protestes en les inmediacions i portes de l’edifici de Les Corts. La forta presència policial creà una calma tensa, malgrat que tota la gent que hi havia protestava de manera totalment pacífica. En un moment donat, a escassos metres de l’edifici de Les Corts, un grup de policies nacionals carregà de manera indiscriminada contra un grup de gent que en cap moment oferí una resposta violenta. La càrrega es produí de manera descontrolada, a la mateixa hora en que eixien els xiquets i xiquetes d’una escola propera.


Fruit d’aquesta actuació policial, es detingueren cinc persones i es feriren unes quantes més de diferents consideració. Poc després d’aquests fets, s’engegà un fort mecanisme de solidaritat envers les persones detingudes, que desde Les Corts, foren traslladades a la comissaria de Zapadores. Cap a les 8 de la nit, milers de persones es concentraren davant de la subdelegació de govern al carrer Colom, i es feu una manifestació de suport fins a la comissaria on hi havien els detinguts. La marea humana arribà fins al cordó policial d’antiavalots de la nacional, que barrava el pas del carrer, i es feu una concentració solidària per les cinc detingudes. Al cap d’una hora i mitja, la gent decidí acudir a la Ciutat de la Justícia, on van ser traslladades les detingudes a declarar eixa mateixa nit.

Vora un miler de persones arribà fins a la Ciutat de la Justícia, encara que per petició de la família de les detingudes i de la comissió jurídica encarregada de la seua defensa, no es va anar a l’accés lateral dels jutjats de guàrdia, per por a repressàlies i amenaces del jutge encarregat de la instrucció. Finalment, cap a la 1 del matí, les detingudes foren alliberades amb càrrecs de desobediència i atemptat a l’autoritat.

Resposta exemplar, massiva i espontània

La resposta solidària pels fets d’ahir es pot qualificar d’exemplar. Milers de persones mostraren el rebuig cap a l’actuació policial, visualitzant-se, de manera clara, les pràctiques repressives que duem denunciant desde fa molts anys a la ciutat de València. Més enllà del fort recolzament social i la important presència dels mitjans de comunicació, s’ha d’afegir la solidaritat de molta gent que acudí després de les mobilitzacions pel valencià que tingueren lloc a la plaça de la Verge poc abans.

Un segon punt que s’ha de valorar és l’actuació de xantatje  que es visqué a última hora a les portes del Jutjat de València. Per una part, s’han de denunciar les amenaces explícites del jutge davant l’empenta popular que es desenvolupava al carrer. Per altra, es pot criticar el fet que l’equip jurídic claudicarà davant aquestes amenaces, quant es va fer patent que el veritable éxit i la posada en llibertat de les detingudes fou gràcies a la resposta del carrer.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM