Consells per millorar la seguretat a internet davant la repressió i la censura.

 

1. Protegiu el vostre dispositiu mòbil d’accessos no autoritzats. De les diferents opcions disponibles de bloqueig (empremta, reconeixement facial, patró, codi), un codi de 6 dígits és una opció prou segura. Recordeu que les autoritats no poden accedir-hi sense una ordre judicial.

2. Davant de llocs web censurats o navegació que vulgueu mantenir privada, el navegador Tor https://torproject.org/ca/ és la millor opció. Es connecta a través d’una sèrie de túnels virtuals (VPN) en lloc de fer una connexió directa, cosa que li permet ser totalment anònim.

3. Signal és la missatgeria què considerem més segura. Si no cobreix els casos d’ús, considerem que Telegram és millor opció que WhatsApp. Tingueu present que aquests 3 serveis associen el núm. de mòbil al vostre perfil, però Telegram no el fa públic.

4. Si voleu comunicació que no es pugui associar al mòbil, o que sigui molt difícil fer-ho, podeu emprar el servei de missatgeria Riot https://about.riot.im o correu electrònic xifrat, com ara Protonmail https://protonmail.com/ca/

5. No useu contrasenyes simples i fàcils de deduir. Useu números, lletres i altres símbols, i almenys 10 caràcters. No useu la mateixa contrasenya per a més d’un servei. Considereu usar un gestor de contrasenyes: KeePass https://keepass.info/download.html o Bitwarden https://bitwarden.com

6. Totes les opcions esmentades es troben en català. 

Programes per millorar la seguretat a Internet

 

El Tor és un programari lliure que permet navegar de manera pràcticament anònima per Internet. Us protegeix de l’anàlisi de trànsit, una manera de vigilar la xarxa que amenaça la llibertat personal i la privadesa, activitats i relacions confidencials (siguin personals o empresarials) i la seguretat en general.

 

Per a accedir a la xarxa Tor des d’un ordinador de sobretaula o portàtil, podeu fer-ho mitjançant el Navegador Tor. Aquest navegador és una versió del Mozilla Firefox modificada per tal que es connecti directament a la xarxa Tor. A més, inclou de forma predeterminada un conjunt d’extensions per a millorar la seguretat i la privadesa quan naveguem per la xarxa.

 

El Navegador Tor es troba disponible per als principals sistemes operatius d’escriptori: Windows, macOS i GNU/Linux, així com per als dispositius Android. Podeu baixar-vos-el des de la fitxa del Navegador Tor a Softcatalà. La seva instal·lació i ús és força senzill, i en pocs minuts podreu estar navegant de forma anònima per la xarxa.

 

Per a tauletes i telèfons mòbils hi ha diferents aplicacions que utilitzen la capacitat del mateix sistema operatiu de configurar la connexió a través d’una Xarxa Privada Virtual (VPN en anglès) per a encaminar les nostres dades a través de la xarxa Tor. Per a Android tenim el Navegador Tor, i l’Orbot; i per a iOS hi ha l’Onion Browser.

 

Podeu utilitzar altres mitjans per a connectar-vos a Internet sense utilitzar la xarxa Tor, per exemple utilitzant un servidor intermediari («proxy» en anglès) o una connexió per VPN particular, encara que no navegareu de manera anònima.

 

Informació addicional 

 

Us animem a ampliar els vostres coneixements en aquest àmbit, amb l’objectiu de defensar-vos i ser conscients de la vulnerabilitat de la vostra privadesa, i així tenir una ciutadania digitalment preparada en aquest aspecte.

 

Podeu trobar més informació a:

 

documents formatius

Guia per a familiars i amistats davant d’un ingrés a presó. (Edició novembre 2019)

Quadern informatiu sobre escorcolls i decomís de material polític. (Actualitzat Setembre 2017)

Quadern informatiu sobre detenció. (Actualitzat Setembre 2017)

Ens podeu seguir també a 

Podeu compartir aquesta informació a

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Correu
#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM