Davant l’expulsió de la Generalitat de la causa contra Marcel Vivet

Davant l’expulsió de la Generalitat de la causa contra Marcel Vivet

Filtrada per la premsa, la notícia de l’expulsió de la Generalitat com a part del procés contra el company Marcel Vivet, no ens ha sorprès. Amb la resolució a les mans però, podem discrepar jurídicament del fons de la mateixa i considerem necessari puntualitzar certes informacions que s’han difòs arran de la mateixa.

Així, des del grup de suport i des d’Alerta Solidària, precisem els fets:

1r.- L’esmena de la Sentència que han pretès a darrera hora els serveis jurídics de la Generalitat no és més que maquillatge polític i ridícul. La criminialització de la protesta i del Marcel ha estat una constant que parteix de l’ordre de reprimir una manifestació pacífica i d’emparar el processament a partir d’atestats falsejats confeccionats mesos després. Que la Generalitat sigui apartada, després d’haver donat plena cobertura jurídica al mosso denunciant, és el colofó final d’un seguit de disbarats que no eximirà en res el record de tot el patiment arrossegat fins ara i del patiment que encara espera al Marcel, família i amistats.

2n.- Quan la Generalitat exerceix l’acusació particular, no es limita al delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat sinó que també acusa per desordres públics. Delicte que excedeix l’interès particular de l’agent, criminalitza la protesta pacífica d’aquell dia, i de retruc a tothom que hi participà.

3r.- Per interessos polítics de JxCat, el judici previst inicialment (18/12/20) es va suspendre per tal de no afectar les eleccions del 14 de febrer. Contràriament a les promeses fetes, la Generalitat no va retirar ni va suavitzar les acusacions.

4t.- A judici, del 22 de febrer, la Generalitat va ratificar l’acusació de 4 anys, 9 mesos i 1 dia pels delictes d’atemptat i desordres públics, sense corregir la falsedat que ens consta que ja havia detectat en aquelles dates, i que consta de la redacció de dos atestat diferents, on el MMEE 18784 acusa dos manifestants diferents del mateix cop. Cal recordar aquí que a l’altre encausat pel mateix fet, l’Adrià del Clot, és pendent de judici on se li demanen 8 anys.

5è.- Davant la Sentència que condemna en Marcel (amb l’única prova de càrrec de la versió del Mosso, perquè les imatges no demostren res, com admet la sentència) i que qualifica la manifestació Holi de “guerrilla urbana”, la Generalitat va interposar recurs contra la Sentència. Empesa per la pressió social, per la duresa de la condemna (5 anys) i per la consciència de partir tota l’acusació d’un atestat fals.

6è.- Malauradament, de manera aberrant per un govern dit independentista, és precisament l’interès general el que han enarborat els seus bel·ligerants serveis jurídics cada cop que concreten delictes i peticions de presó, sempre amb una voluntat repressora per sobre del rigor jurídic-processal de comparèixer clarament als procediments dient quins interessos realment defensava, manca de rigor que aquest cop se li ha girat en contra i ha provocat que la Secció 21a de l’Audiència Provincial de Barcelona l’expulsi, quedant sense efecte la seva petició d’esmena de la Sentència. La repressió iniciada per les institucions catalanes ha seguit el seu curs fins i tot expulsant la Generalitat del procés judicial. El govern i la policia autonòmics han actuat de braç executor facilitant la feina al poder judicial, i no com a fre de la repressió

Insistim:
El Departament d’Interior va criminalitzar aquella manifestació Holi. Això forma part d’una estratègia repressiva de l’Estat espanyol contra activistes pels drets socials i nacionals. El Holi festival era una protesta contra el feixisme i la violència policial. La repressió s’exercí des del primer moment, posant en safata a Fiscalia i el poder judicial que condemnés els participants de la protesta. L’agent 18.784 ha tingut camp per córrer emparat pel cos i els sindicats, i ara deixa de banda la Generalitat. Amb la decisió d’exuplusar la Generalitat de la causa, pren més força encara el relat i l’acusació de l’agent de la Brigada Mòbil.

El cas d’en Marcel, com milers de casos més, comença amb l’actuació del cos de Mossos d’Esquadra. Per ser més concrets, comença amb l’actuació premeditada i violenta dels agents antiavalots. Les demostracions del biaix favorable a l’extrema dreta i l’espanyolisme d’agents pertanyents a aquesta unitat són constants. Aquests policies s’organitzen dins el cos per perseguir, fitxar, escriure atestats, investigar, i enviar als activistes antifeixistes al sistema judicial espanyol.

L’esmena de la Generalitat posterior a la sentència no va ser més que el maquillatge polític i ridícul de la repressió política, constant en tantes i tantes causes. Si no s’estableixen mecanismes de control del feixisme organitzat als cossos policials amb accions contundents com l’expedient i l’expulsió d’agents que actuen amb un biaix polític, no es resoldrà el problema de fons. No afluixarem en comunicar una i una altra vegada la veritat sobre un cas que avui dia encara no ha comportat cap sanció interna dins del cos ni cap dimissió dins del Departament.

No cedirem en el clam per la lliure absolució del Marcel i de l’Adrià, ni cedirem un mil·límetre en la reivindicació de la llibertat i els drets polítics fonamentals com el de manifestació i de protesta.

Contra la hipocresia, per la llibertat! Marcel absolució!!!

A Badalona, Països Catalans,
30 de desembre de 2021

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM