Absolució per una vaguista després de desmuntar la denúncia de Mercadona

Absolució per una vaguista després de desmuntar la denúncia de Mercadona

Resolt favorablement el judici contra la Melani, membre del piquet de la Vaga general post-sentència. De l’ànim venjatiu de Mercadona a la victòria popular que ens recorda la importància d’aquella vaga, la del 18 d’octubre de 2019, com a fita important en la lluita contra la repressió.

A Nou Barris va començar de bon matí amb un piquet informatiu pels comerços, demanant el seu tancament i l’adhesió a la vaga. Aquest piquet, en arribar a un Mercadona, es va trobar amb molta hostilitat per part de les treballadores i membres de seguretat del supermercat, això va provocar moments de tensió i finalment l’establiment va acabar tancant.

Arran dels fets, Mercadona va posar una denúncia contra les integrants del piquet i, a través de les imatges de les càmeres de seguretat, s’identifica a la Melani. Denúncia per la qual Mercadona va pressionar a una treballadora de l’empresa perquè acusés la Melani de robatori amb violència i intimidació, danys i coaccions i de treure-li el mòbil i llençar-lo a terra: uns fets que no van ocórrer. A conseqüència de l’acusació, el 30 d’octubre d’aquell any, els Mossos es van presentar a casa de la Melani, la van detenir i ella va passar la nit a comissària i l’endemà a disposició judicial.

Un any després, en fase d’instrucció, la treballadora va declarar com a testimoni rebaixant l’acusació inicial i es va comprovar com les imatges de les càmeres de seguretat desmentien els fets. Tot i això, el jutjat d’instrucció núm. 9 va decidir portar Melani a judici per tots els delictes inicials. Només arrel de la nostra apel·lació, el judici va quedar limitat a un presumpte delicte lleu de danys, causats al mòbil, i a la propietat de Mercadona. Dos anys després ha arribat el judici, on els advocats de Mercadona ni s’han presentat i la treballadora, qui fa un any que ja no treballa per l’empresa, ha reconegut que la Melani no va fer res del que diu la denúncia inicial i que es va veure pressionada per l’empresa.

Finalment la sentència ha sigut absolutòria in voce per a la Melani, però aquesta no ha suposat cap cost cap a Mercadona, ja que tot i que la sentència ha desmentit el que deia l’empresa, aquesta no està obligada a pagar les costes del judici. En canvi, la Melani, tot i haver estat absolta, sí que ha de pagar les despeses del seu advocat i tot després de patir la detenció, la nit al calabós i veure’s afectada pel procediment judicial que ha durat 2 anys.

Una vegada més, s’evidencia que la maquinària es posa en marxa per trepitjar els drets de la classe treballadora, posar-nos por al cos i desmobilitzar-nos. També s’evidencia que la justícia està dissenyada des de la lògica de la propietat i fa el possible perquè grans lobbies, com Mercadona, surtin indemnes.

Per això, ara i sempre, tenim el deure de seguir lluitant per defensar els nostres drets com a classe i poble!

A Nou Barris, Barcelona, Països Catalans, 21 d’octubre de 2021

Solidaritat Perifèrica
Alerta Solidària

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM