Comunicat pel judici a les Encausades de la Conselleria

Comunicat pel judici a les Encausades de la Conselleria

Inici del formulari

Final del formulari

Els passats 2, 3 i 4 de juliol es celebrà, als jutjats de Palma, el judici contra les 44 estudiants que formen part de les Encausades Conselleria, en motiu de la seva implicació en l’ocupació simbòlica de la conselleria d’educació que realitzaren per defensar una educació pública, de qualitat i en català, en el marc de les lluites contra l’EEES i Bolonya arreu dels Països Catalans.


Els fets es produïren el 22 de maig del 2012, on una cinquantena d’estudiants entraren a l’edifici per mostrar també el seu rebuig a les polítiques educatives del PP. Tot i que les reivindicacions es feren de forma pacífica, la cap del gabinet de l’exconseller Rafel Bosch, Ana María Rodríguez, propinà una clatellada a uns dels estudiants.

 

La repressió no es feu esperar quan la policia espanyola procedí a treure un a un als estudiants i fora de l’edifici els identificà. Setmanes més tard, començaren a arribar, a cada uns dels estudiants, iniciacions de procediments administratius d’entre 1000 i 3000€.

 

Posteriorment, aquestes es suspengueren per obrir un procés penals, amb penes d’entre vuit mesos i un any i mig de presó per les encausades, que culminà amb el judici que tingué lloc la setmana passada.

 

Durant aquests dos anys, les Encausades Conselleria, nom del grup de suport que engegà la campanya realitzada aquests anys, han rebut multitud de mostres de suport de tots Països Catalans i de l’Estat Espanyol. En el marc de la campanya es difongueren fotografies de centenars de persones amb els cartells que portaven el lema “#JoTambéHiHauriaEntrat”, així com el recolzament d’organitzacions i individualitats conegudes i també de l’Assemblea de Docents, encapçaladors de la lluita per l’educació durant aquest curs. El judici es desenvolupà en tres dies seguits, on a l’entrada d’aquest es concentraren centenars de persones demanant l’absolució de les encausades.

 

Durant la primera jornada es procedí a fer les declaracions de les encausades, les quals es reafirmaren en les seves declaracions anteriors fetes davant la secretaria judicial.

 

La segona jornada fou el torn dels testimonis, casualment totes eren els càrrecs del Partit Popular anomenades a dit i tres policies nacionals que intervingueren en el desallotjament. La primera declaració fou la de n’Ana María Rodríguez, la qual no va ser imputada per l’agressió a l’estudiant comentada anteriorment. Aquesta respongué a les preguntes de les diferents parts amb informacions contradictòries dels fets, que poc a poc foren caient pel seu propi pes. Un altre testimoni fou el Bartomeu Isern, molt vinculat a les negociacions durant la vaga indefinida en educació amb l’assemblea de docents. La resta de testimonis corroboraren la versió de l’acusació, remarcant la “violència” de la protesta. Les declaracions de la Policia Espanyola no se n’anaren molt enfora de la versió oficial, la nota es posà amb la declaració del cap dels agents que dirigiren l’operació, en la qual comentà que a moltes de les acusades ja les coneixia d’altres reivindicacions i ocupacions deixant cauré la possible existència de fitxers policials de seguiment dels estudiants.

 

La tercera jornada i darrera, comença amb els diversos visionats del dia en qüestió, on es va veure el caràcter de la protesta i on es demostraren les diferents contradiccions que els testimonis havien oferit. També fou el torn de les conclusions finals i informes de les parts. Finalment, demostrat que es tractava d’un judici polític, la fiscalia retirà la demanda de presó per a totes les encausades i les substituí per una multa de tres euros al dia durant vuit mesos. Pel que fa als presumptes delictes de lesions, també rebaixà la pena a una sanció econòmica. L’acusació particular de la Comunitat Autònoma per la seva part retirà la demanda de delicte per coaccions però va mantenir la presó per a totes les encausades.

 

Tot i això, els advocats de la defensa desmuntaren una per una totes les declaracions dels testimonis, la fiscalia i l’acusació particular, remarcant el to polític que tenia aquest procediment penal i les irregularitats que s’havien comés. Finalment, el judici ha quedat vist per sentència.

 

Des d’Alerta Solidària volem mostrar el nostre suport a totes les encausades i remarcam la voluntat clarament política d’aquest judici i de tots els moviments del govern balear per aturar la defensa d’una educació pública per a totes.

 

Ni les multes, ni els judicis, ni les reformes d’aquest govern aturaran l’empenta del moviment estudiantil i les ganes de lluita de la societat mallorquina per una educació pública, de qualitat i en català.

 

Unides som força, endavant en la lluita per l’educació!

ABSOLUCIÓ ENCAUSADES CONSELLERIA

Endavant en la lluita per una educació pública, de qualitat i en català!

Ni judicis, ni multes, ni cap govern anticatalanista. Res aturarà sa força des moviment estudiantil.

Som força per passar a l’atac!

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM