Sis agents de la Policia Nacional declaren per maltractaments al noi de la dessuadora taronja

Sis agents de la Policia Nacional declaren per maltractaments al noi de la dessuadora taronja

Nova etapa en el tortuós camí per enjudiciar els agents del Cuerpo Nacional de Policia implicats en la càrrega, detenció i custòdia del noi de la dessuadora taronja.

Aquest procediment és una mostra evident, i encara força exitós, de com n’és de difícil empènyer endavant una causa en què els denunciats són els agents de l’autoritat i no pas un manifestant. La velocitat de creuer per jutjar en Guillem contrasta amb la lentitud i els entrebancs que es pateix per arribar a jutjar els policies. Repassem-ho:

El 18/10/2019 hi va haver la famosa càrrega, on en Guillem esdevé, malauradament, símbol de la brutalitat policial.

El 5/11/2019 s’interposa la querella per delictes contra les garanties constitucionals, un de lesions lleus, un contra la integritat moral i un de tortures. El 16/09/2020, el Jutjat d’Instrucció núm. 11 emet una interlocutòria inadmetent la querella, que és recorreguda en apel·lació. El 17/11/2020, l’Audiència Provincial de Barcelona, secció 10a, desestima el recurs. El 14/01/2021, presentem recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

El 14/04/2021 es jutja en Guillem i a tres manifestants més, per delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. Deixem constància en la Sala que s’hauria d’estar jutjant, en comptes dels quatre independentistes als agents, autèntics promotors dels desordres públics.

En sentència de data de 15/06/2021, es declaren absolts els quatre encausats.

El Tribunal Constitucional ha d’admetre el recurs, l’11/10/2021, perquè reconeix que cap diligència ha estat practicada en l’esclariment dels fets que denunciem. Ordena reobrir la investigació. El 10/12/2021 és citat a declarar en Guillem i, finalment, avui, 3/10/2022, han estat citats els agents implicats.

Insistim en la nostra màxima desconfiança vers el sistema judicial espanyol, així com constatem per ineficaços, o directament inexistents, els mecanismes interns de control, sanció i depuració de les males pràctiques policials als cossos que depenen del Govern Central o dels Governs Autonòmics. Això no treu però importància al fet d’aconseguir asseure els agents, en fase d’instrucció penal, que és mèrit de la insistència de l’advocada i de la determinació i dignitat del Guillem i la seva família.

Continuem insistint en la via judicial per erradicar els abusos policials sense oblidar-nos dels altres fronts necessaris per assolir veritables èxits: el del carrer i el de la denúncia mediàtica i popular.

No defallirem, insistirem i abolirem per sempre l’abús policial!

Barcelona, Països Catalans, 3 d’octubre de 2022

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM