Roda de premsa de familiars i amics de les @Detingudes23S: A un mes de les detencions "Exigim la llibertat dels presos i denunciem les irregularitats i coaccions durant les detencions".

Roda de premsa de familiars i amics de les @Detingudes23S: A un mes de les detencions "Exigim la llibertat dels presos i denunciem les irregularitats i coaccions durant les detencions".

Nota de premsa Detingudes 23
Lloc: Ajuntament de Sabadell
Dimecres 23 d’octubre de 2019
12 hores del migdia

Reclamem la llibertat dels presos 23S
Els familiars, amics i coneguts dels injustament empresonats el 23 de setembre Alexis, Eduard, Ferran, Germinal, Xavier, Jordi i Txevi exigim la llibertat dels presos i denunciem les irregularitats i coaccions durant les detencions

Fa un mes que nou persones van ser detingudes per la Guàrdia Civil a diverses poblacions catalanes, acusades de terrorisme, tinença d’explosius i estralls. Set d’elles van ser trasllades a Madrid i empresonades injustament, des d’aleshores estan segrestades per l’estat.

Els empresonats són fills, germans, parelles i pares, són persones compromeses amb el nostre país, amb les seves viles i ciutats i amb la seva gent. Són persones empresonades per les seves idees i els seus valors independentistes. Els nostres familiars són presos polítics.

Denunciem que aquestes detencions, van provocar des del primer moment molt dolor ja que el registre es va realitzar amb armes a la mà, i va afectar a fills, parelles, pares i germans dels detinguts que van haver de viure directament tant les amenaces dels agents com el desmantellament de les seves vivendes.

Volem especialment denunciar tot un seguit d’irregularitats, entre elles l’obstaculització a l’accés a l’assistència lletrada des del primer moment a la major part dels detinguts, la manca d’informació dels seus drets en el moment de la seva detenció,així com que tampoc se’ls va informar dels fets que se’ls acusava. Denunciem els intents d’interrogatori durant el trasllat, també la incomunicació dels detinguts després de la detenció, ja que cinc d’ells van estar sota custòdia policial durant 30 hores sense assistència lletrada; en un cas no va poder contactar amb el seu advocat en cinc dies i en un altre fins al 23è dia.

Varis detinguts tant en el trasllat com en les casernes de Sant Andreu de la Barca (província de Barcelona) com a la caserna de Tres Cantos (Madrid) van rebre coaccions greus que els afectaven personalment i a familiars i amics.

Denunciem també l’actuació irregular dels oficials del jutjat ja que amb enganys es va imposar, en alguns casos, en el moment de la detenció, la signatura de l’acta de registre, sense poder ser llegida per part del detingut, ni per part de la seva parella retinguda, així mateix tampoc se’ls li va lliurar còpia.

També denunciem que amb enganys dos detinguts signessin que anomenaven advocats d’ofici, quan aquests dos tenien ja nomenats els seus advocats d’Alerta Solidària.

Denunciem també que des de la seva detenció han patit constants vulneracions dels seus drets fonamentals, a més de vulnerar el seu dret de defensa de formes diferents, han estat condemnades mitjançant la criminalització pública i les filtracions, sense que els advocats hagin pogut tenir accés a la informació dels fets que se’ls acusava.

Denunciem també el règim penitenciari que se’ls aplica, que correspon als presos més perillosos, vulnerant la presumpció d’innocència.

Són persones que ens estimem, que ens els han pres amb mentides, són persones que es troben en règim d’aïllament dins la presó, a 650 km de les famílies i que se’ns fa molt difícil de visitar.

És per això que un mes després del seu empresonament, les famílies exigim el seu alliberament immediat i l’arxivament de la causa contra tots ells, i que mentre això no s’aconsegueixi que es treguin de l’aïllament els dos detinguts que encara ara es troben en aquesta situació.

També reclamem que se’ls traslladi a presons catalanes i que tinguem de forma immediata coneixement dels fets dels que se’ls acusa.

Entretant, donem les gràcies pel gran nombre de suports rebuts i les constants mobilitzacions de denúncia. Mentre no hi hagi justícia, aquestes seran les eines que ens ajuden a tirar endavant i que apropen als nostres familiars detinguts a la seva llibertat.

Finalment, fem una crida a la solidaritat amb els presos donant-los escalf, i a ells i a les seves famílies suport econòmic, recordant que a totes les famílies manca el principal sou i moltes d’elles tenen fills menors.

Ens solidaritzem també amb totes les persones que han estat empresonades aquests darrers dies.

Ens els han pres amb mentides”!
Us volem a tots i totes lliures!

Catalunya, 23 d’octubre de 2019.

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM