Revelacions de les investigacions secretes en la causa del 23S: classe magistral sobre la deformació de l’Estat de Dret i l’aplicació del Dret Penal de l’Enemic

Revelacions de les investigacions secretes en la causa del 23S: classe magistral sobre la deformació de l’Estat de Dret i l’aplicació del Dret Penal de l’Enemic

Manuel García Castellón, el jutge que ha dirigit les investigacions i la instrucció de la causa contra els membres del CDR, detinguts i empresonats aquell 23 de setembre de 2019, pocs dies abans de saber-se la sentència dels líders del «Procés», ha lliurat, per fi, a les defenses dels encausats, els folis continguts en les fins fa poc secretes Diligències Prèvies 104/2017 i 99/2018.

Alerta Solidària vol fer arribar les primeres consideracions del primer cop d’ull donat a la ingent informació rebuda.

  •  Els arxius rebuts donen peu al magistrat per cloure el sumari i instar les parts a presentar els respectius escrits de qualificacions. És a dir, el jutge espera amb aquest lliurament tancar aquesta fase d’instrucció i enviar els investigats a judici. El problema però és que aquesta documentació que se’ns fa arribar ara la portem reclamant des de fa mesos i fins a 11 vegades el jutge ens l’ha negada, i fins a 11 vegades la Sala d’Apel·lacions ens ha donat la raó que sense aquesta documentació, sense poder examinar com va començar la causa, es deixava en la més absoluta indefensió a les investigades. Ara, precisament ara, el jutge instructor ens lliura per fi la documentació i pretén així haver complert l’última de les diligències que ell mateix havia acordat. És a dir, pretén excloure practicar noves proves, com aportacions de documents o pràctiques de testimonis, requerits per les defenses i tancar ràpidament el sumari, provocant la més dràstica de les indefensions. El jutge s’ha esperat fins ara, un cop va acordar no prorrogar la instrucció malgrat els recursos que té pendents de resoldre i malgrat que les advocades d’Alerta Solidària ja han formulat recurs contra la continuació de la instrucció, per fent-nos entrega de les famoses DP 104/17 i DP 99/18, i donar un compliment formal a la seva tasca de jutge instructor. El seu objectiu doncs és acomplert: s’ha resistit tant temps com ha pogut per deixar el sumari «atado y bien atado». Ara només li queden esperar el pas dels 10 dies fixats legalment, d’ençà de donar-nos accés a la documentació, per comunicar-nos que s’ha acabat.
  • La documentació rebuda però ÉS INCOMPLETA. Estem en disposició de demostrar que la informació rebuda és tallada, presenta buits i no és completa. Hi ha diligències acordades que de les quals no en consten els resultats en els arxius rebuts així com salts temporals que oculten tràmits amagats a les defenses. Alhora es fa referència contínua a CDs i suports informàtics dels quals no en tenim cap còpia. És sobre una informació incomplerta que se’ns pretén, per tant, comunicar la fi de la instrucció i el pas a la fase del judici.
  • Més. Un cop rebuda aquesta informació, tot i parcial, és lògic i pertinent que les defenses puguem qüestionar certes informacions, certes diligències practicades i puguem requerir informació sobre les mateixes que ara per ara, només consten en el sentit de perjudicar els nostres defensats. Tenim dret, en definitiva, a requerir diligències, és a dir, actuacions en el marc de la instrucció de la causa, que ens dotin d’igualtat d’armes de cara al judici oral. Això però, ja intuïm que serà combatut pel jutge instructor, Sr. García Castellón, que insistirà en considerar la instrucció tancada i per tant ens denegarà totes les diligències que ja veiem que són imprescindibles.
  • La documentació rebuda demostra que les investigacions han estat prospectives des de bon principi. Una cacera de bruixes i a cegues en què la Guàrdia Civil i el Cuerpo Nacional de Policia comencen a demanar d’intervenir comunicacions i de fer seguiments sense aportar justificacions suficients i objectives, relacionades a delictes concrets. És a dir, durant anys hi ha hagut investigacions que s’han escapat del marc legal establert, impulsant el que en dret és conegut com a “causa general” o “investigacions prospectives”.
  • Les investigacions, amb nombroses mesures acordades d’ingerència en les vides privades de les persones, que suposen greus intromissions en l’esfera dels drets fonamentals reconeguts en la seva Constitució, afecten una cinquantena de persones, totes elles triades sota criteris polítics. L’element comú, i nexe entre totes elles, és la seva simple implicació en la vida política del país.
  • Les investigacions revelen l’ús de programari espia, absolutament intrusiu, d’absoluta ingerència en tota mena de programes i aplicacions dels dispositius emprats pels investigats. És el sistema propi del Ministeri d’Interior espanyol, desenvolupat a partir del sistema SITEL, que no té res d’envejar del conegut malware Pegasus.
  • L’operatiu d’investigació, prospectiu i polític, es va iniciar sota mandat del PP, al novembre de 2017 però va seguir, i fins avui, sota el govern del PSOE, inaugurat el juny de 2018. És a dir, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va mentir cínicament quan afirmava que ells, els cossos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, no disposaven del programa Pegasus, perquè, cínicament, amagava que l’efecte final, la intromissió en la vida i en l’activisme polític dels independentistes catalans, estava sent aconseguit pels mitjans desenvolupats a partir de SITEL.
  • Ens trobem davant d’un exemple claríssim del que la doctrina jurídica anomena el Dret Penal de l’Enemic: fixació d’un enemic interior a qui situar en el terreny difós i enfangat del terrorisme; relaxar fins als mínims els procediments de garantia del respecte dels drets fonamentals i dels drets processals dels objectius a combatre; i, finalment, emprar el màxim de duresa en la persecució i penalització dels delictes atribuïbles. Un dret paral·lel a l’ordinari. Les investigacions a les que hem tingut accés pressuposen en tot moment l’equiparació de l’independentisme al terrorisme i, contra aquest, l’Estat actua sense miraments i amb la rebaixa o quasi anul·lació dels seus drets de defensa, i del respecte mínim als Drets Humans.
  • És responsabilitat del PSOE que aquestes investigacions es duguin a terme, en els termes descrits. El canvi de govern ha representat un edulcorant, un rentat de cara, de la repressió però a la pràctica aquesta ha seguit, amb la mateixa duresa però ampliant sense aturador el nombre de persones afectades.

Aquest matí hem volgut sortir al pas de les informacions ja publicades i que segur que continuaran els propers dies. Creiem necessari posar la justa qualificació jurídica i política de les mateixes i recordem que totes aquestes investigacions han comportat la violació de drets fonamentals de nombroses persones.

Aquest matí, amb aquestes persones, hem demostrat que malgrat l’abast i la duresa de la repressió n’hi ha que no s’han arronsat ni ho faran. Alguns han tirat la tovallola i pactaran pressupostos i el que faci falta amb els que ens tracten de terroristes. Nosaltres avui hem volgut assenyalar els qui realment vulneren a diari els drets civils i polítics del nostre poble, el nostres drets, individuals i col·lectius. Qui és el terrorista?

Allà on ells diuen roses, per als catalans, sempre són porres!

Barcelona, Països Catalans, 10 d’octubre de 2022

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM