Objectiu: frenar l’abús dels mossos en la persecució del moviment pel dret a l’habitatge

Objectiu: frenar l’abús dels mossos en la persecució del moviment pel dret a l’habitatge

El moviment pel dret a l’habitatge porta patint, els darrers mesos, per part dels Mossos d’Esquadra, actuacions de qüestionable legalitat i mereixedores de reprovació política. A la impossició de centenars de multes, s’hi han afegit, les detencions sense acord del jutge, en casos sota instrucció judicial, i la intromissió de la Unitat d’Extremismes Violents que ha assenyalat activistes a ser arrestats sota criteris polítics.

Aturar l’abús dels Mossos, també a Santa Coloma de Gramenet
Aquesta setmana, havent contrastat la fermesa de l’arxivament d’una causa contra 5 membres de la PAH de Santa Coloma de Gramenet, entenent que la detenció que va desencadenar la referida causa va ser arbitrària i abusiva, els col·lectius afectats estudien passar a l’acció i analitzen la viabilitat d’interposar una querella per detenció il·legal.

Els fets: la detenció per a «meter la chufla»

El 16 d’octubre de 2019, els Mossos d’Esquadra, intenten executar un desnonament, a Santa Coloma de Gramenet. Acció aturada per ordre judicial, per la manca d’alternativa per a la família afectada. Malgrat l’ordre d’aturar l’operatiu es produeixen moments de tensió entre agents i activistes de la PAH. En aquest context, el subinspector dels Mossos amenaça a Juan Pastor: «el que va a pillar vas a ser tu, lo sabes, no? Porque te queremos a ti. Ya lo sabes.». Paraules que queden enregistrades en un vídeo de la càmera del mateix agent i que serà incorporat a la instrucció judicial. Encara més, el policia, un cop constada l’ordre judicial d’aturar el desnonament, diu literalment: “le metemos la chufla a aquest, al Pastor». I encara més sorpresivament, i abans d’abandonar el lloc, sense motiu aparent, la llista d’ojectius s’amplia a dos: «(le metemos) al Pastor y al coletas, que habrá que identificarlo por ahí».

Tot seguit, els activistes es desplacen fins a Serveis Socials en ajuda d’una altra família, que sí havia estat desnonada aquell mateix dia, i és en aquest moment que els Mossos d’Esquadra identifiquen no a 1 o 2 persones sinó a 5 (!) entre elles en Juan Pastor, com si no el coneguéssin, i redacten l’atestat policial on descriuen els delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. Dotze dies més tard, el dia 28, s’executa l’amenaça: detenen en Juan Pastor, quan anava a recollir la seva neta a l’escola bressol. A ningú més. Passa a disposició judicial l’endemà i queda en llibertat.

Passats més de dos anys, i les corresponents citacions a jutjats dels 5 encausats, i a petició de l’advocat d’Alerta Solidària, a la que s’adhereix la fiscalia, la causa queda tancada. Arxivament que, aquesta setmana, ha esdevingut ferm. Ara bé, tan cert com que no s’ha consumat cap conseqüència penal ni administrativa contra en Juan i els seus companys, denunciem l’inqüestionable càstig patit per saber-se sota investigació judicial durant dos anys, així com la innegable gratuïtat, per innecessària a efectes de la instrucció judicial, de la detenció, del tot arbitrària, que va patir en Juan. Arrestat de camí de l’escola bressol de la seva neta, havent de passar una nit al calabós, i dotze dies més tard dels fets. Una detenció per pur escarment i que avui recordem i denunciem.

El que no va calcular bé el subinspector és que en Juan i els quatre companys treuen la força de la injustícia que genera la mercantilització de l’habitatge i, ara també, dels abussos comesos pels Mossos d’Esquadra. Tots cinc compten amb una important xarxa de suport que no ha permès que se sentissin mai sols. I avui, contràriament al que volíen els Mossos, en Juan i els altres quatres activistes són més forts i més combatius!

Santa Coloma de Gramenet, 11 de febrer de 2022

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM