NASCUTS PER VÈNCER!

NASCUTS PER VÈNCER!

SENTÈNCIA ABSOLUTÒRIA PER L’ACCIÓ D’ARRAN DAVANT LA SEU DEL PP

Era el març de 2017 i Arran es plantava davant la seu del Partit Popular amb un missatge clar: el referèndum d’autodeterminació es duria a terme amb la força de la gent, confrontant el govern de l’Estat espanyol –en aquell moment en mans del PP– des de l’organització popular, i calia que el govern de la Generalitat fes un pas endavant. “Data i pregunta” era la reclamació d’aquell dia, quan alguns partits polítics encara no assumien que no hi havia marxa enrere i que calia convocar el referèndum ja.

La roda de premsa, acompanyada d’una posada en escena amb cartells i urnes, va obrir les portades de diversos diaris. Mesos després, sis militants rebien la notícia que s’obria un procediment judicial en relació a aquells fets, esdevenint les primeres represaliades en relació al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, amb l’acusació de la Fiscalia i el PP, i que se’ls demanava una pena de fins a 6 anys de presó i 36.000€ de multa. L’any 2020 el PP va retirar l’acusació particular, però la Fiscalia va mantenir-se amb la petició d’una multa desorbitada.

Després de 5 anys de procés judicial i de diverses suspensions del judici, que s’han convertit pròpiament en un càstig més per a les encausades, constituint el que es coneix com a pena de banqueta, avui finalment n’hem conegut la sentència: absolució.

Tanmateix, val la pena destacar-ne diverses qüestions:

• L’acusació per desordres públics es basa en la modalitat recollida a l’article 557 ter del Codi Penal, anteriorment aplicada només en el Cas Blanquerna i en la irrupció a un Ple Municipal.
• Les identificacions no resulten suficients, perquè no es pot explicar com es produeixen. Els agents de Mossos d’Esquadra diuen identificar persones sense cap raonament lògic i sense que la qualitat de les imatges permeti afirmar-ho.
• Les declaracions dels agents de Mossos d’Esquadra es consideren “vagues i imprecises”.
• Es considera que els fets, d’uns 20 minuts de durada, van consistir en un acte de protesta.
• La condemna requeriria acreditar que hi va haver una pertorbació rellevant (concepte indeterminat), però aquesta es considera inexistent donat que “los manifestantes ejercían sus derechos de reunión y manifestación contra la actuación de un rival polítco (…) no se produjeron ni violencias ni altercados significativos entre personas, siendo de escasa entidad y directamente vinculados a la acción política”.

Així doncs, queda clar que no calia arribar a aquest judici, ja que es reconeix l’acció política exercida per part d’Arran i el deure dels poders públics de garantir que puguin exercir-se drets fonamentals sense limitació, més encara tractant-se de rivals polítics i sense que concorri cap tipus de violència vers cap objecte ni persona.

Dissabte 3 de desembre, Arran celebra el seu desè aniversari en un acte a Cotxeres de Sants. Pendents de moltes altres causes contra militants, contra les que lluiten, celebrem l’absolució i ens refermem en que l’organització era i és la clau de la victòria.
Hem nascut per vèncer!

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM