Manifestar-nos no és cap delicte!

Manifestar-nos no és cap delicte!

Manifest de suport a les persones detingudes el 26F2021 a Terrassa

El divendres 26 de febrer del 2021 es va realitzar una manifestació a Terrassa en defensa de la llibertat d’expressió i en suport al cantant de rap Pablo Hasél que havia estat empresonat uns dies abans.

Prèviament, els mossos d’esquadra s’havien dedicat a generar un clima de por i tensió entre les comerciants i veïnat del centre de la ciutat arran de la convocatòria de la manifestació. I moments abans d’aquesta es van dedicar a fer identificacions amb to provocatiu, de forma injustificada i indiscriminada, en controls policials a persones que s’apropaven a la manifestació.

Tot i així la manifestació es va desenvolupar amb total normalitat, sense cap tipus d’incident fins que les unitats antidisturbis dels mossos d’esquadra va tallar-ne el seu pas i va impedir que la marxa prosseguís el recorregut previst, coartant d’aquesta manera el dret a manifestació.

Sobtadament els mossos van carregar indiscriminadament contra la capçalera de la manifestació produint allà mateix la primera detenció i aquesta es va dissoldre forçadament degut a l’actuació policial. Les càrregues van ser extremadament violentes i amb cops de porra per sobre de la cintura, fet que va provocar que diversos manifestants patissin ferides obertes al cap i als braços quan s’intentaven protegir.

Seguidament els mossos van començar a perseguir i carregar contra els petits grups de manifestants que abandonaven la manifestació pels estrets carrers i places del centre de la vila. Les persecucions es van fer conduint les furgonetes a alta velocitat (fent servir la tècnica del “carroussel”) fet que va estar a punt de provocar més d’un atropellament. De tant en tant baixaven dels vehicles i perseguien corrent als vianants del carrer independentment de si éren manifestants o no. Es van produir diverses identificacions entre insults, amenaces i agressions físiques per part dels agents.

En aquest context es van realitzar la majoria de detencions de forma totalment arbitrària i aleatòria, fins a l’extrem de detenir a persones totalment alienes a la manifestació. El resultat final va ser, malauradament, la detenció de 7 persones, 3 d’elles menors d’edat. Que a més de patir unes detencions violentes també van patir maltractes a comissaria, amb insults, humiliacions, no informar-los de tots els drets que tenien, etc.

Les 4 persones detingudes majors d’edat, amb edats compreses entre els 18 i 25 anys, han estat acusades inicialment, d’un delicte de desordres públics. Les 3 menors aniran en un procés judicial diferent que depèn de fiscalia de menors.

  • La defensa de la llibertat d’expressió és innegociable, per molt que ens reprimeixin seguirem lluitant i denunciant tota vulneració d’aquest dret bàsic. És una vergonya que en ple segle XXI, en una societat pretesament democràtica s’estigui perseguint, jutjant i empresonant a músics per cantar, com el cas d’en Pablo Hasél, o d’en Valtonyc, o el company Elgio de Sabadell entre d’altres.
  • Vivim en un sistema d’organització social, polític i econòmic completament injust, agressiu, violent, patriarcal i generador de tota la misèria i desigualtat que patim. Davant dels constants atacs que rebem (retallades en educació i sanitat, desnonaments i especulació, masclisme, racisme,….) el dret a protestar i a manifestar-se és més necessari que mai. No podem tolerar que ens impedeixin el nostre dret a manifestar-nos i molt menys que ens detinguin i jutgin per exercir-lo.
  • Condemnem enèrgicament la actuació dels mossos d’esquadra tant abans, com durant i després de la manifestació. És inacceptable que la policia actuï d’aquesta manera saltant- se els seus propis protocols. És molt urgent i necessari un canvi en el model de seguretat de forma immediata i la depuració de responsabilitats de tots els abusos policials comesos.
  • Reivindiquem el dret a la presumpció d’innocència i denunciem la campanya de criminalització contra totes aquelles persones que surten a manifestar-se davant la retallada de drets i llibertats que estem patint, especialment dura contra les persones més joves que participen de les mobilitzacions.
  • Ens solidaritzem completament amb les persones detingudes, les seves amistats i familiars. Estarem al vostre costat ara i sempre, mai caminareu sols.

No volem ni podem acabar aquest manifest sense demanar-vos la vostra ajuda, suport i solidaritat activa. Us demanem que feu difusió del cas, que assistiu als actes i mobilitzacions que s’aniran convocant, i que us adheriu a aquest manifest en base als següents punts que exigim des del Grup de Suport a les persones detingudes:

  • Retirada de les acusacions i càrrecs dels quals s’imputa a les persones detingudes.
  • Depuració de responsabilitats per l’actuació policial durant la manifestació, pels maltractes durant les identificacions i detencions, i també a dins de comissaria
  • Respecte pel dret a manifestació.
  • Respecte a la llibertat d’expressió
  • Respecte per la presumpció d’innocència i la fi de la criminalització de les persones que lluiten, especialment les més joves

Grup de Suport “Detingudes 26f TRS – Manifestar-nos no és cap delicte”

Març 2021

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM