L’Audiència Provincial de Barcelona considera hi ha indicis suficients perquè dos agents de la PN vagin a judici

L’Audiència Provincial de Barcelona considera hi ha indicis suficients perquè dos agents de la PN vagin a judici

Després de gairebé tres anys, l’Audiència Provincial de Barcelona considera que hi ha indicis suficients perquè dos agents de la Policia Nacional vagin a judici per un presumpte delicte contra la integritat moral.

En el marc de la “Operación Copérncio” encara en marxa, els fets tenen lloc l’11 de novembre del 2017. Després d’una manifestació de solidaritat antifeixista, van detenir en Roger, un jove de Premià de Mar, per presumptament desobeir l’autoritat al demanar-li que s’identifiqués.

Així, va ser entrat a la Jefatura, i mentre era envoltat per diversos agents el van canviar de racó sota el “aquí no, que hay cámaras”. Aleshores va començar, entre quatre o cinc agents, la pluja de cops al cap, pit, cames i peus. Mesos més tard la Jefatura informarà que totes les imatges disponibles ja han estat esborrades. Moment en el que el jutge, que ja havia intentat cloure la instrucció sense tenir en compte la denúncia de tortures i maltractaments, clou, ara sí, satisfet, tot l’expedient.

Ara ja no hi ha una acusació per desobediència, sinó per atemptat a l’autoritat. De ser agredit a agressor, un cas més de l’actuació complexa però afinada dels aparells repressius de l’Estat espanyol. Tot i així, davant els seus diversos intents de deixar aquests fets en la impunitat, l’Audiència Provincial de Barcelona ha estimat el recurs plantejat, entenent que es manté l’acusació per en Roger però que no serà ell sol qui anirà a judici: dos agents de la Policia Nacional també, per els presumptes maltractaments als que el van sotmetre a la Jefatura.

Ara toca esperar l’actuació del darrer actor del sistema, la fiscalia, sempre atenta a la protecció de la policia i els interessos de l’Estat, qui en un inici va demanar 2 anys de presó ignorant el relat dels fets expressat pel company Roger, passant per alt que hagués estat detingut amb el pretext fals de resistir-se a mostrar la seva documentació i finalment, i més greu, que hagués estat colpejat per diversos agents ja dins de l’edifici de la Jefatura Superior de Policia de Catalunya, situada a la Via Laietana de Barcelona. Res de res. Afinitat absoluta amb la versió dels agents que van practicar la detenció i petició de 2 anys de presó per uns fets que els qualifica d’atemptat a l’autoritat. Greu delicte amb que és qualificada l’acció d’en Roger per part de la fiscalia malgrat que els fets siguin alhora d’una simplicitat clamorosa. En la versió dels mateixos policies intervinents, com consta en les primeres diligències, hi trobem que “(…) en un momento dado el ahora detenido aparta la mano al agente de un manotazo impidiendo su identificación”. Aquesta terrible agressió, procedent d’una persona a qui estan retorçant el braç per darrera l’esquena i que materialment no pot treure’s la documentació de la butxaca, dona peu a la fiscalia a obviar les denúncies de les lesions patides per en Roger i carregar fort contra ell: 2 anys de presó.

Tot i els seus intents, però, ens mantenim dempeus i responem de manera col·lectiva, superant la por i la intimidació, com ha fet en Roger. Ens volen aïllades però hem de reaccionar com un sol poble, ferm i digne. Denunciant cada abús, cada atac. Aprenent de cada agressió i fent-nos més fortes. Només així afeblim cada dia la seva impunitat, esquerdem el seu control i esdevenim alhora plenament lliures.

Països Catalans, 14 de novembre de 2019

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM