L’Audiència Provincial de Barcelona amnistia les tortures patides per un dels CDRs detinguts en l’Operació Judes



La Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit arxivar la investigació contra els 11 agents de la Guàrdia Civil investigats per tortures a Jordi Ros, detingut en l’Operació Judes el 23 de setembre de 2019, en aplicació de la Llei d’Amnistia. El procediment ja havia estat arxivat pel Jutjat d’Instrucció 2 de Sabadell que ho va justificar per manca d’indicis de delicte, decisió que va ser impugnada per la defensa d’Alerta Solidària. Ara, l’Audiència Provincial descarta entrar a valorar si hi ha o no indicis de delicte en l’actuació de la Guàrdia Civil ja que entén que els fets entren en l’àmbit d’aplicació de l’amnistia i, per tant, cal resoldre aquesta qüestió de forma preferent.

En el recurs d’apel·lació que ara ha resolt l’Audiència Provincial es desmentia clarament que no hi hagués indicis de delicte, especialment quan el Jutjat d’Instrucció no havia complert amb l’anterior resolució de la Secció Tercera que l’obligava a investigar tots els fets, ja que ni tan sols han arribat a declarar com a investigats els agents querellats. En aquesta apel·lació, i com que ja havia estat instada per part de la defensa dels agents, es demanava al tribunal que resolgués la qüestió de l’amnistia, que havia estat esquivada pel Jutjat. Des d’Alerta Solidària enteníem que no abordar en aquest moment l’aplicació o no de l’amnistia no era més que un subterfugi, una frau de llei, que hauria permès al jutjat instructor acordar l’oblit penal un cop hagués rebut de nou la revocació del sobreseïment provisional per part de l’Audiència. Si d’una cosa no hi havia cap dubte és que el Jutjat d’Instrucció 2 de Sabadell, després de 5 anys boicotejant la investigació descaradament, estava decidit a arxivar la denúncia per tortures per qualsevol via.

Així mateix, tot i que el recurs argumentava que la Llei d’Amnistia exclou les tortures i els tractes degradants, per l’Audiència Provincial les amenaces, les coaccions i la privació de l’accés a un advocat durant la detenció a Sabadell no són prou greus i tanca definitivament la qüestió.

Aquesta amnistia posa de relleu l’aplicació a gust de l’estat, que mentre deslliura a desenes de policies de la seva responsabilitat, boicoteja l’amnistia amb casos com el mateix 23S que es troba pendent de la qüestió prejudicial plantejada per l’Audiència Nacional al TJUE. Una vegada més s’evidencia que l’amnistia ha estat una trampa per “pacificar” l’independentisme i blanquejar la repressió de l’estat i les tortures policials.

Sabadell, Països Catalans, a 27 de març de 2025

+ Notícia relacionada: