La Sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional dona la raó a les defenses del 23S per indefensió

La Sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional dona la raó a les defenses del 23S per indefensió

La Sala revoca la decisió del Jutjat Central núm. 6 i reconeix el dret de les defenses a accedir a les gravacions de la causa i a les resolucions adoptades en la peça principal de les diligències 99/18, que són les que van motivar la peça separada on són encausades les detingudes el 23S.

La Sala d’apel·lació de l’Audiència Nacional ha estimat el primer dels recursos interposat per les defenses dels encausats del 23S per terrorisme, contra la decisió del Jutjat Central d’Instrucció núm. 6, de denegar diferents diligències d’investigació sol·licitades. Aquestes fan referència a la causa instruïda sota les diligències Prèvies 99/2018, i que s’esdevé com la peça principal de la qual se’n deriva la que ha comportat la persecució dels independentistes. En particular, la interlocutòria reconeix el dret de les defenses a accedir sense limitacions a les gravacions de les comunicacions intervingudes, ja que fins ara només s’havien incorporat transcripcions parcials i traduïdes per la pròpia Guàrdia Civil. També se’ls reconeix el dret d’accedir a les resolucions judicials que van acordar aquelles intervencions telefòniques, les escoltes als domicilis i les valises de seguiment i micròfons als vehicles. Així, serà la primera vegada des de l’inici de la instrucció, en què les defenses podran accedir a elements que fins ara seguien sota secret en aquest principal, amb número de Diligències Prèvies 99/2018.

Pel que fa a la petició de les defenses de poder accedir al conjunt de la peça principal i, en particular, a tot allò que faci referència als encausats del 23S, la Sala d’apel·lacions no s’hi oposa. Obre la porta a que una vegada s’hagi pogut accedir a la documentació que ara se’ns permet, les defenses puguin de nou sol·licitar veure les que restin, sempre “en relació amb la peça principal de la qual dimana la que constitueix l’objecte del present procediment, amb el benentès que, tal com ja hem apuntat, el dret de defensa que invoca l’apel·lant podria implicar la necessitat d’accedir a actuacions que han tingut lloc en el si d’aquest procediment principal en la mesura en què les diligències allí practicades s’emprin com a elements incriminatoris en la present causa”.

De nou es posa de manifest el bloqueig constant i total que el jutge instructor fa a les defenses de les encausades, i com després de més de dos anys de causa les irregularitats continuen. Constatem com tot el procés de les detingudes 23s està mancat de les garanties mínimes que hauria de gaudir qualsevol procediment, i malgrat això des d’Alerta Solidària manifestem que seguirem lluitant per posar fi a aquesta farsa de procés que pretén criminalitzar el moviment independentista.

Sabadell, Països Catalans, 17 de gener de 2022

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM