Interior aplica la Llei Mordassa i multa la PAHC Bages amb 20.000 euros per aturar un desnonament.

Interior aplica la Llei Mordassa i multa la PAHC Bages amb 20.000 euros per aturar un desnonament.

Moltes recordareu aquell matí del 25 de març de l’any passat en que, concentrades com tantes altres vegades davant la porta d’una veïna de Manresa – en aquest cas de la Rachida i la seva família- per evitar que els fessin fora de casa, vam haver de fer front a un desnonament violent, en què la policia va emprar una força a totes llums innecessària, sembrant el pànic a l’escala i abusant de forma greu del seu poder. Quasi un any després, ens demanen 20.000 euros de multa per posar el cos contra la vulneració del dret fonamental a un sostre digne.

No només la violència policial va ser flagrant en aquell cas. La Rachida tenia un pis de mesa d’emergència confirmat i tot el que demanava la PAHC Bages era un aplaçament del desnonament, fins que el pis que li havia estat atorgat fos finament entregat a la nostra companya. Demanàvem, en definitiva, el compliment de la Llei catalana d’Habitatge, per ta que Rachida pogués viure amb la tranquil·litat que hauria d’estar garantida a qualsevol veïna de la ciutat pel que fa a un dret tan bàsic.


Lluny d’actuar de forma sensata i minimitzant el dany causat, això és, aturant un desnonament perfectament evitable fins que aquesta família tingués garantida una alternativa habitacional, tant jutjats, com els Mossos d’Esquadra van prendre la decisió d’actuar de forma inusitadament violenta i desnonar la Rachida de la pitjor de les maneres, arribant quasi a endur-se per davant una menor veïna de l’escala. Prova de com d’innecessari va ser aquell desnonament, la Rachida va entrar a viure al pis de mesa d’emergència al cap de pocs dies. Tant costava esperar, doncs? Calia aquest nivell de violència?

Sembla que el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que ha estat aplicant de forma quasi sistemàtica la força policial en certs desnonaments durant el mandat de Miquel Buch, no en va tenir prou amb aquell desplegament policial. Doncs, mesos més tard, ens trobem com la repressió ataca de nou la Pahc Bages, i aquest cop amb més ràbia que mai. Fins el punt que tres companyes tenen un procediment penal obert per atemptat a l’autoritat i desobediència i les 30 persones que van resultar identificades aquell dia estan rebent multes administratives de 601 Euros per cap, en aplicació de la Llei Mordassa espanyola, que Nacions Unides ha demanat reiteradament que es retiri per atemptar contra les llibertats polítiques.

En total, a les lluitadores per l’habitatge de la PAHC Bages ens demanen prop de 20.000 euros, una quantitat desorbitada que té com a objectiu clar desactivar-nos, en un nou cop repressiu d’un govern que no només no garanteix el dret a l’habitatge sinó que, a més a més, es permet el luxe de castigar les persones que lluitem dia a dia al carrer per a fer-lo efectiu.

Des de PAHC Bages i l’organització antirepressiva Alerta Solidària, que acompanya el cas, anunciem que no acatarem aquestes multes i hi hem presentat un recurs, però sobretot, advertim que no permetrem que tallin les ales de la solidaritat a cop de multa. Fem saber a la conselleria d’Interior que ens seguiran trobant a les portes de les nostres veïnes, defensant una vida digna, i que no hi haurà cap cop repressiu que pugui aturar la nostra força i la voluntat de construir un món nou i just.

És per això que exigim:

– La derogació amb caràcter immediat i retroactiu de la Llei Mordassa per part del govern espanyol de coalició entre PSOE i Unidas Podemos.

– El cessament immediat del conseller d’Interior, Miquel Buch, com a responsable de la política de desnonaments amb actuacions violentes per part del cos de Mossos d’Esquadra.

– La retirada de les denúncies, absolutament i totalment injustificades.

– Que el govern de la Generalitat de Catalunya deixi d’incomplir, d’una vegada per totes, la seva pròpia llei d’habitatge, i que no es produeixi cap més desnonament.

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM