Fiscalia i Generalitat tornen a demanar penes de presó contra independentistes, ara per la no-investidura de Puigdemont

Fiscalia i Generalitat tornen a demanar penes de presó contra independentistes, ara per la no-investidura de Puigdemont

Set manifestants són acusats de desordres públics i atemptat a l’autoritat per intentar defensar la investidura de Puigdemont el 30 de gener de 2018.

 

La Fiscal Pilar Marzán i el Lletrat de la Generalitat Josep Lluís Florensa, comparteixen relat i acusació, i demanen entre 3 i 2 anys per a cada acusat. 

 

El passat 30 de gener de 2018 desenes de milers de persones es van concentrar als voltants del Parc de la Ciutadella per tal de defensar la sessió d’investidura que havia de suposar la restitució de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat després que s’exiliés mesos abans. Malgrat tot, Carles Puigdemont no va comparèixer al Parlament davant la possibilitat de ser detingut i el President de la cambra, Roger Torrent, va anul·lar la convocatòria del ple. No obstant, durant hores, els missatges confusos sobre la possibilitat que es dugués a terme la sessió d’investidura va mobilitzar milers de persones per protegir el Parlament i, si finalment apareixia, a Carles Puigdemont, però res d’això va passar.

 

Malgrat els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van blindar els accessos al Parc de la Ciutadella per evitar l’entrada de les persones concentrades, la pressió popular va desbordar el dispositiu policial que va respondre amb identificacions, càrregues policial i cops de porra. Mesos més tard, diverses persones van ser detingudes pels Mossos d’Esquadra acusades de desordres públics i atemptat a l’autoritat, uns càrrecs que van prosperar gràcies a l’acusació del Ministeri Fiscal i dels Lletrats de la Generalitat, que han empès el procediment fins al final.

 

Com ja és habitual, el lletrat de la Generalitat comparteix de forma íntegra el relat dels fets del Ministeri Fiscal i la seva qualificació, i acusen a set persones de desordres públics i atemptat en base als informes i atestats dels Mossos d’Esquadra, i demanen 3 i 2 anys de presó per a cada acusat respectivament. Una vegada més, la tant repetida frase per Quim Torra quan diu que “cap independentista tindrà mai un judici just a l’estat espanyol” se n’oblida quan es tracta de persones mobilitzades per l’independentisme popular, a qui no es dubta alhora d’ acusar i intentar empresonar com ja ha fet amb el cas dels 9 de Lledoners o en Charaf i l’Ibrahim, en presó preventiva des de les manifestacions post-sentència del TS, i tants altres casos.

 

Des d’Alerta Solidària valorem com a especialment greu la posició de la Generalitat ja que no només fa un absolut seguidisme de la fiscalia sinó que a més a més insisteix en la seva política de criminalització i persecució de la protesta generalitzada per part de l’estat. En aquest sentit, exigim la retirada immediata de l’acusació per part de la Generalitat i la sol·licitud de l’arxiu d’aquesta causa que suposa una vulneració del dret a la protesta i la mobilització de la qual la Generalitat no només és còmplice sinó que amb el seu paper de nou impulsa la repressió contra l’independentisme i la mobilització.

 

Països Catalans, 29 de juny de 2020

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM