El TS esquiva la jurisprudència europea per condemnar els tres antifeixistes de la UAB

El TS esquiva la jurisprudència europea per condemnar els tres antifeixistes de la UAB

Un cop més, l’Estat espanyol reprimeix l’antifeixisme. Sis anys més tard dels fets el Tribunal Suprem condemna tres estudiants de la UAB a multes d'entre 1.920 i 2.160 euros  per estripar una bandera espanyola, considerant l’acció com “intolerància violenta” no encabida en la llibertat d’expressió. D’aquesta forma el TS ha estimat el recurs presentat per Fiscalia d’Odi al qual s’hi va adherir Societat Civil Catalana després que el l’Audiència Provincial de Barcelona absolgués els tres estudiants d’acord amb la jurisprudència del TEDH sobre llibertat d’expressió.  

Els tres estudiants i la seva defensa amb Alerta Solidària consideren que novament la justícia espanyola vulnera un dret fonamental com la llibertat d’expressió, al marge de la jurisprudència del Tribunal d’Estrasburg. En paraules d’un dels condemnats: “Nosaltres mai hem confiat en cap tribunal espanyol i sabíem perfectament que el TS ens condemnaria, saltant-se, si era necessari, la sentència del (TEDH), de 13 de març de 2018, que va considerar llibertat d'expressió la crema de fotos del rei a Girona i va fer indemnitzar els dos joves sancionats.” L’advocat, Adrià Roger, detalla els següents passos judicials: “Ara anirem amb un recurs extraordinari al Tribunal Constitucional amb l’objectiu d’arribar a la justícia europea, on estem convençuts que, de nou, el TEDH ens donarà la raó per llibertat d’expressió.” La interpretació del dret a la llibertat d’expressió és la qüestió nuclear d’aquest procés judicial; l’Audiència Provincial de Barcelona va considerar que els fets s’emmarcaven en aquest dret fonamental, mentre que l’alt tribunal espanyol assegura que els tres joves no poden ser emparats per la llibertat d'expressió i prefereix castigar-los protegint la bandera espanyola, com a símbol de l’Estat.

Els estudiants i les defenses d’Alerta Solidària també apunten que el fiscal d’odi Miguel Ángel Aguilar segueix “perseguint i criminalitzant el moviment antifeixista”, aquesta vegada amb un tribunal que sí que ha estimat el seu recurs que equiparava feixisme i antifeixisme i considerava grups feixistes com a col·lectius que podien patir delictes d’odi. “Aquesta sentència ens reafirma en la nostra lluita antifeixista, seguirem denunciant els vincles de Societat Civil Catalana amb l’extrema dreta i la insistència de la fiscalia d’odi en perseguir l’antifeixisme”, ha afirmat un dels condemnats.

La sentència té un vot particular discrepant que considera que la conducta dels acusats no encaixa en el delicte d'ultratge a la bandera, tot i que també rebutja que estiguessin emparats per la llibertat d'expressió. Es tracta d’una sentència ferma que comptarà amb un recurs extraordinari al TC amb l’objectiu de posteriorment portar el cas  a Europa.

Alerta Solidària - Grup de suport Antifeixistes UAB
1 d’abril del 2022
#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM