El moviment per l’habitatge força el canvi de criteri repressiu: tot és possible, també la victòria!

El moviment per l’habitatge força el canvi de criteri repressiu: tot és possible, també la victòria!

En l’estira-i-arronsa del tràmit administratiu, batallat des d’Alerta Solidària i la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge, perquè decaiguin totes les sancions imposades a militants pel dret a l’habitatge, el Departament d’Interior de la Generalitat aprecia ara, per fi, la primacia del dret de manifestació, com a dret humà i fonamental, i dona per tancats diversos expedients sancionadors. És a dir, i des de fa dues setmanes, sense donar-nos la raó, però sobre la base dels arguments que sempre hem defensat, comencen a retirar multes imposades a partir de les subjectives infraccions d’obstrucció o de resistència, previstes en la polèmica Llei orgànica 4/2015 de 30 de març de protecció de la seguretat ciutadana, altrament coneguda com a Llei Mordassa.

Victòria del moviment per l’habitatge
El canvi de criteri és el resultat d’una lluita constant des dels diferents fronts en què la interposició de recursos i al·legacions només n’és la part petita. Començant per la lluita a peu de carrer del conjunt d’organitzacions i col·lectius que lluiten pel dret a l’habitatge, que entoma els cops de porra, pateix detencions i la pluja de sancions. Són els sindicats, grups i xarxes d’habitatge i les PAHS organitzades les qui han fet possible aquesta important victòria. És precís recordar que els imports de les sancions imposades des de 2018 fins a final de 2021 superen els 260.000 € (en funció de les últimes dades que tenim ja estaríem voltant els 400.000 €).

Per la derogació de la Llei Mordassa
Ampliant el focus, més enllà de la utilització concreta de la multa política per sancionar a la miliant individual, és la generalització d’aquestes el que provoca, a la pràctica, el que des d’organismes internacionals de defensa dels drets humans s’anomena «chilling effect». És a dir, l’efecte cohibidor cap a l’exercici de drets polítics fonamentals, com la llibertat d’expressió i de manifestació. El marc normatiu pervers que facilita i propicia aquesta conculcació de drets, i habilita sobre manera la seva persecució, troba en la llei mordassa un dels màxims exponents. És per això que, sense obviar la importància d’haver forçat per fi el govern a mostrar-se mínimament coherent amb el que defensava quan era a l’oposició, en relació amb la defensa dels drets humans i en contra de la Llei Mordassa, seguim exigint la seva derogació, i la revisió d’ofici de tots els procediments tancats amb sanció en el marc de protestes ciutadanes.

Uns drets humans condicionats cínicament a la capacitat de recórrer
Malgrat aquest canvi de criteri, de resultat tan favorable, cal dir que el biaix repressiu continua per part de la Generalitat. Primerament, perquè el Cos dels Mossos d’Esquadra continua per lliure. En les actuacions diàries segueix la intimidació a les militants del moviment, la identificació sistemàtica, l’escorcoll, l’amenaça amb multes i, fins i tot, continua cursant les corresponents actes de denúncia, en aplicació de la Llei Mordassa, per instar l’inici del tràmit sancionador. I encara, més enllà dels policies al carrer, als despatxos, el Departament d’Interior incoa els expedients, i envia sense pudor les cartes d’amenaça per intimidar, tot oferint la via de la reducció del 50% de l’import, si es paga ràpidament i es renuncia així a presentar al·legacions. És a dir, el respecte del dret humà queda condicionat a què la persona sancionada sigui capaç de defensar-se. I si ho fa, serà la mateixa administració qui acabarà reconeixent que la multa constitueix un atropellament dels drets fonamentals, i procedirà al seu arxivament.
Per tot plegat, des d’Alerta Solidària i la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge fem una crida al conjunt de la ciutadania a no deixar-se intimidar per aquestes cartes d’amenaça. Contacteu amb el vostre col·lectiu de defensa del dret d’habitage més proper i juntes plantarem batalla. I ho farem com a moviment popular que creix, que s’organitza, que avança i que guanya!

Alerta Solidària
Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM