Comunicat davant la sentència pel primer judici a les piqueteres de la vaga general feminista de 2018

Comunicat davant la sentència pel primer judici a les piqueteres de la vaga general feminista de 2018

El passat 22 de setembre, el moviment feminista de València afrontava el seu primer judici derivat de les multes rebudes durant les vagues generals feministes de 2018 i 2019. Vora dues setmanes després, hem sabut que el jutjat contenciós-administratiu número 2 de València ha declarat contrària al dret la Resolució de la Delegació del Govern que imposava una sanció per falta de respecte a l’autoritat en aplicació de la llei mordassa i, per tant, l’anul·la. La sentència assenyala que no hi ha prova de càrrec suficient per a imposar la sanció, en considerar que la ratificació dels agents de la policia nacional està privada d’objectivitat i imparcialitat, ja que incloïa valoracions sobre la llengua i la denominació País Valencià que res tenien a veure amb els fets. El citat informe, que consta a l’expedient administratiu, comença dient “Los abajo firmantes no conocen el idioma valenciano ni catalán ya que no tienen la obligación de conocerlo, así mismo manifestan que no conocen institución alguna con el nombre Delegació del Govern Espanyol al País Valencià.”

Des de l’Assemblea Feminista de València i Alerta Solidària, davant la sentència dictada, fem les següents consideracions:

  • Aquest procediment sancionador i judicial ha posat de manifest l’animadversió i l’hostilitat policial vers determinats moviments a la ciutat de València, entre ells el moviment feminista i anticapitalista, cosa que hem denunciat en repetides ocasions, així com els abusos dels agents quant a l’aplicació de la llei mordassa. No és la primera vegada que els agents inclouen en el seu informe policial aquestes valoracions sobre el valencià i la denominació País Valencià, però sí la primera que una jutgessa posa en evidència la manca d’objectivitat que se’n desprenen. I més enllà que s’incloguen aquestes o no en un informe, l’hostilitat i l’abús és la tònica habitual dels agents de la policia nacional espanyola en mobilitzacions dels moviments de l’esquerra anticapitalista, entre els quals es troben el feminista, l’independentista o l’antifeixista, i l’aplicació de les sancions administratives arbitràries, la seua conseqüència. Aquest cop, aquesta animadversió s’ha pogut demostrar per la inclusió d’aquests comentaris.
  • Tanmateix, l’evidència d’aquesta manca d’objectivitat qüestiona encara més el principi de veracitat que la llei reconeix als agents d’autoritat i que, a la pràctica, es tradueix en una presumpció de culpabilitat impossible, quasi sempre, de destruir. Denunciem que aquest principi de veracitat empara l’abús policial i la restricció de drets fonamentals com el de reunió i manifestació, la llibertat ideològica i d’expressió i el dret a la vaga.
  • No obstant això, volem deixar ben clar que qui sanciona és la Delegació del Govern. I malgrat el canvi de govern i les promeses de derogació de la llei mordassa per part del nou executiu de coalició, aquesta s’ha continuat aplicant per reprimir la dissidència política i, en aquest cas, el moviment feminista. Les dues vagues feministes de 2018 i 2019 han deixat a València multes per valor d’uns 11.000 €. Recordem que aquest només era el primer judici i que encara en tindrem almenys dos més, un el pròxim 28 d’octubre.
  • Denunciem també la doble cara de la Delegació del Govern al País Valencià a mans del PSOE que, d’una banda, es compromet a revisar les multes, i de l’altra, imposa les sancions tot i comptar amb un informe policial amb una evident manca d’imparcialitat, i ens obliga a ha haver d’afrontar aquests processos judicials injustos.
  • Finalment, volem ressaltar que aquesta sentència no suposa la fi de la nostra lluita. Continuarem denunciant la llei mordassa i el principi de veracitat fins a la seua derogació. Com hem dit, el moviment feminista de València encara ha d’enfrontar com a mínim dos judicis més, als quals se sumen altres processos per l’aplicació de la llei mordassa a Arran, al moviment antifeixista, als moviments pel dret a l’habitatge i contra els desnonaments al País Valencià i arreu dels Països Catalans. Continuarem al carrer i continuarem desobeint. La lluita feminista és la nostra raó de ser. Feminismes sense mordassa!


Assemblea Feminista de València i Alerta Solidària
València, 5 d’octubre de 2020

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM