Comunicat arran de la notícia sobre la imputació de diverses periodistes per les filtracions en el cas del 23S

Comunicat arran de la notícia sobre la imputació de diverses periodistes per les filtracions en el cas del 23S

CONTRA LA MANIPULACIÓ I LA VULNERACIÓ DE LA PRESUMPCIÓ D’INNOCÈNCIA

Des del passat 23 de setembre, amb les detencions de 9 persones sota ordre de l’Audiència Nacional, vam presenciar com de forma constant apareixia informació, sovint falsa, a diferents mitjans de comunicació. Aquesta informació anava des de la reproducció de vídeos enregistrats per la pròpia Guàrdia Civil, amb el seu logotip, i amb el logotip del Ministeri d’Interior, a continues informacions en mitjans de comunicació que constantment feien referències a segons fonts de la pròpia investigació.

Aquestes «notícies» sempre anaven adreçades a instaurar un relat que pretenia dibuixar, pràcticament, un clima prebèl·lic al Principat; cercant un judici de valor contra les 9 persones detingudes.

Aquest fets van produir-se quan les actuacions estaven sota secret de sumari, i a les quals només hi tenia accés personal o funcionaris del Ministeri de l’Interior (en l’apartat policial) o bé de l’administració de justícia (si fos des la pròpia Audiència Nacional o des del Ministeri Fiscal). No hi havia acusacions particulars ni populars personades, i les defenses tampoc varen tenir-hi accés (motiu pel qual la Sala d’apel·lacions de l’AN va resoldre el passat dilluns declarar nul·les les interlocutòries de presó de 4 dels 7 empresonats).

Davant d’aquesta vulneració flagrant del dret a la defensa, en pro del dret a l’honor, a la imatge, a la intimitat, i també a un procés just, les defenses van demanar que s’investiguessin les referides filtracions que només podien venir dels dos (o d’un dels dos) ministeris esmentats, també es demanà que s’adoptessin les mesures necessàries per aturar aquestes filtracions, entenent que aquestes tant sols podien venir per part de l’Administració Pública, dels seus funcionaris o treballadors, essent-ne responsables directes dels actes d’aquests. Malgrat aquesta petició, novament l’AN va acordar no obrir una peça separada sinó remetre la denúncia als Jutjats de Plaza Castilla de Madrid.

Les filtracions van disminuir però quan s’acordà aixecar el Secret de Sumari, les parts i tots els mitjans tenien accés a la totalitat de la causa, fins i tot als vídeos de les compareixences de presó del dia 23/09/2019 a les que encara a dia d’avui les defenses només hi tenen accés en format àudio. Així mateix, tot recordant que tal filtració es va produir enmig d’un període electoral.

Davant d’aquesta situació, i atenent que a dos mitjans de comunicació apareixien les notícies amb les marques d’aigua de l’usuari que els havia descarregat, vam poder constatar que aquest usuari era una persona de l’Administració de Justícia, motiu pel qual hem ampliat la denúncia demanant que s’investigui si aquesta persona n’ha estat la responsable.

De confirmar-se tal extrem, novament posarà de manifest que el procediment obert per l’Audiència Nacional espanyola, contra les 9 detingudes del 23 de setembre, de les quals 7 resten en presó provisional malgrat les flagrants vulneracions de drets, no és objectiu, que no s’està tramitant de forma adequada, i que davant de l’Audiència Nacional, mentre per una banda es revelen secrets, es vulnera la presumpció i d’innocència i es cerca un judici paral·lel, tot afectant fins i tot la intimitat de persones que no són ni tant sols part del procediment, resulta impossible trobar en aquesta instancia cap mena de procediment ajustat a dret i encara menys, com ha anat sent evidenciat, amb les garanties suficients.

Amb tot això, l’Audiència Nacional no ha cercat els filtradors sinó que ha decidit imputar periodistes de diversos mitjans de comunicació. És d’una enorme covardia no voler afrontar la veritable responsabilitat en les filtracions, que recau en el propi aparell de l’Estat i apuntar cap a la premsa que, malgrat el més que qüestionable tractament periodístic fet per diversos mitjans (sense ètica, rigor, contrast de les informacions i amb constants vulneracions del dret a la intimitat o a la presumpció d’innocència) no és la responsable d’aquestes filtracions.

Per tot això, des d’Alerta Solidària volem manifestar que no defallirem en la defensa d’aquestes 9 persones, com tampoc defallirem fins aconseguir la justícia que vertaderament ens mereixem als Països Catalans!

Països Catalans, 20 de novembre de 2019

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM