Una jutgessa de Sabadell arxiva la causa per tortures a un dels CDRs, tot i haver estat criticada fa mig any per l’Audiència Provincial per inactivitat

La magistrada Isabel Calahorra García va acordar el sobreseïment de les actuacions seguides, o més ben dit, no seguides, pel Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Sabadell, en relació a la investigació per tortures, i altres delictes, contra onze agents de la Guàrdia Civil.

En una interlocutòria de 19 de desembre, i que s’ha conegut en començar l’any, la jutgessa culmina el que ha estat una instrucció pèssima i durament criticada per l’Audiència Provincial de Barcelona.

En un primer moment va rebutjar bona part de la querella presentada l’agost de 2020 per Jordi Ros, membre dels CDRs i detingut en l’Operació Judes de pocs dies abans de fer-se pública la sentència del judici del Procés. La jutgessa argumentava que només havia d’investigar allò ocorregut al seu partit judicial i deixava per a altres jutges investigar aquell mal tracte que havia tingut origen a Sabadell. Així, una vegada i una altra, rebutjava citar a declarar els agents actuants coneguts per la documentació de l’operació i que n’eren onze. Però l’Audiència Provincial, en resposta als recursos d’Alerta Solidària, per interlocutòria de 22 de maig de 2024, va criticar durament la inactivitat de la jutgessa. Li va recordar que els fets eren continuats i tenien origen al Vallès, que havia d’acceptar la querella al complet, que calia acordar les diligències mínimes com la citació dels agents implicats i li retreia les tremendes dilacions indegudes i «la pésima instrucción llevada a cabo hasta la fecha».

Pocs dies després d’aquesta dura resolució, el 18 de juny, la jutgessa emplaçava les parts a posicionar-se sobre el possible atorgament de l’amnistia als onze agents de la Guàrdia Civil. La defensa de la benemèrita va córrer a mostrar-se’n favorable i la fiscalia, que també responia a favor, sol·licitava prèviament l’arxivament ordinari de la causa. Posteriorment, i donant curs a les ordres de l’Audiència Provincial, la jutgessa fixava per als dies 17 i 19 de desembre, sis mesos més tard, les citacions dels onze investigats.

Cinc dies abans d’aquestes citacions, la jutgessa, ara amb l’excusa de les noves sol·licituds rebudes per les parts defensores, ajornava sense nova data les citacions.

Quinze dies després, i just abans de les vacances de Nadal, signa una darrera interlocutòria en que dona satisfacció al Ministeri Fiscal i la defensa dels agents, i acorda l’arxivament de la causa afirmant que no s’escau resoldre l’aplicació de l’amnistia per estar pendent una qüestió prejudicial davant del TJUE “per part del TS” (tot i que aquest tribunal no n’ha plantejat cap). Aquesta darrera qüestió no és més que un subterfugi, un frau de llei, per tal de poder arxivar de nou el procediment aplicant l’amnistia en cas que l’Audiència Provincial torni a donar la raó al recurs d’Alerta Solidària com ja va fer amb l’admissió a tràmit de la querella.

Des d’Alerta Solidària denunciem el que és un boicot de més de quatre anys, que és de manual, i que és el que genera a la pràctica els espais d’impunitat per a la comissió de tortures i altres tractes inhumans i degradants. La inacció judicial a l’Estat espanyol, en relació als maltractaments a comissaries, trasllats i presons, han comportat la condemna reiterada al Tribunal Europeu de Drets Humans, essent una estrella d’aquesta lamentable condecoració l’actual Ministre d’Interior, Fernando Grande Marlaska.

Nosaltres seguim i seguirem intentant reobrir la causa per tal que la impunitat els costi cada dia una mica més. Sabem però contra qui ens enfrontem i som conscients que la única victòria que pot aportar justícia no vindrà de cap jutjat sinó del carrer. Seguim. Seguirem!

Sabadell, Països Catalans, a 8 de gener de 2025