Abusos i vulneracions de drets fonamentals en la detenció de 9 militants del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, Arran i Endavant

Abusos i vulneracions de drets fonamentals en la detenció de 9 militants del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, Arran i Endavant

Aclariments i detalls respecte a la detenció de 9 militants del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, Arran i Endavant, per motius racistes i polítics.
El passat dilluns 26 de juliol, a les 6:30h. del matí, tres patrulles dels Mossos d’Esquadra tenien retingudes 12 militants del Sindicat d’Habitatge de Cassoles. Aquestes havien acudit a la porta del número 22 del carrer de Ferran Puig quan s’havia donat l’alerta que els Mossos es disposaven a fer fora de l’edifici una família vulnerable. Mentre Mossos d’Esquadra els acusa de temptativa de robatori amb força, una tipologia de delicte que els permetia detenir a les militants del Sindicat.

Denunciem que l’acusació d’aquest delicte no se sustenta ni tan sols en la versió policial dels fets i va ser feta amb intenció repressiva contra el Sindicat. La denúncia va fer-se un cop conegut el perfil de militants que es trobaven retingudes, i per sostenir-la Mossos d’Esquadra va requisar a les retingudes octavetes del Sindicat, cosa que les identificava clarament, però aquestes octavetes no apareixen en el recompte d’objectes de la minuta, una de les diferents irregularitats del procés.

Un cop retingudes les concentrades, la policia va identificar-les a totes i va elegir a 9 persones: 3 per perfil racial (les úniques no-blanques que es trobaven a prop) i 6 per perfil militant, que havien sigut reconegudes després de diferents trucades de mossos demanant informació sobre elles. Després de 2 hores al carrer la policia va decidir endur-se a les 9 activistes a comissaria, sense lectura de drets, emmanillades, amb una actitud agressiva i intimidant, negant la possibilitat d’anar al lavabo i beure aigua. L’actitud racista també va evidenciar-se a comissaria, quan únicament van ser registrades, i de forma violenta, les tres persones d’ètnia gitana-romanesa. Exigim a Mossos d’Esquadra i la seva direcció política explicacions sobre aquesta discriminació racista i la seva impunitat.

A comissaria es va tornar a posar de manifest la voluntat coercitiva de l’actuació policial allargant el temps requerit de l’advocat, amb clara voluntat de mantenir el màxim temps possible a comissaria a les activistes amenaçant en diverses ocasions que passarien la nit a les cel·les de comissaria.

A més a més, es va vulnerar a les detingudes d’un dret fonamental com és el de l’assistència mèdica durant hores. Una de les detingudes es trobava en període d’alletament de pocs mesos, i des de les 11 del matí s’havia demanat anar al metge per dolor al pit davant la impossibilitat d’alletar-lo. Després de reiterades demandes d’assistència mèdica no va ser portada a urgències fins a les 17h quan ja havia començat a desenvolupar un inici de mastitis. Aquests no van ser els únics drets vulnerats durant el procés. També es va negar la comunicació telefònica, en tant que una de les detingudes no va poder contactar en primera instància i no se li va permetre fer una altra trucada. Finalment, també destacar que es van fotografiar els tatuatges de les detingudes, fet també del tot il·legal.

Ens trobem davant d’una intensificació de la repressió al moviment pel dret a l’habitatge. Considerem que són actuacions preses a consciència per part de la direcció dels cossos policials, en línia amb les declaracions fetes per alguns dirigents institucionals com Albert Batlle, regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi i màxim responsable de la Guàrdia Urbana. És l’administració qui té l’obligació de garantir el dret a un habitatge digne, una obligació que no només incompleix sinó que a més impedeix activament garantir un sostre.

En aquests moments estem valorant quines accions polítiques i legals podem posar en marxa en resposta a la persecució política i racista que van patir les 9 detingudes, però també tot el moviment pel dret a l’habitatge.

Pretenen afeblir-nos i atemorir-nos, però nosaltres sortim més reafirmades, més unides i més convençudes que mai de la necessitat de persistir en la lluita.

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM