Comença el grup de treball sobre aïllament penintenciari al Parlament de Catalunya
Aquest dimarts començarà en el Parlament de Catalunya el grup de treball sobre aïllament penitenciari en el sí de la Comissió de Justícia. Convé destacar que la creació d’aquest grup de treball es va aprovar el mes de setembre de 2016, després que la majora de grups parlamentaris assumissin la proposta realitzada per la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (la qual està composada per 10 entitats catalanes de defensa dels drets humans).
En la compareixença realitzada davant de la Comissió de Justícia el passat 25 de juliol, dos integrants de la Coordinadora varen exposar les conclusions del Informe “Aïllament Penitenciari a Catalunya”. La principal conclusió d’aquest informe (que podeu trobar a http://www.prevenciontortura.org/general/informe-sobre-el-aislamiento-penitenciario-en-catalunya/) fou – “Amb l’ànim de protegir els drets humans és necessari obrir un debat públic i parlamentari profund sobre l’ús de l’aïllament i les seves conseqüències en ple segle XXI des d’una perspectiva de respecte als drets humans. Després de molts anys, ha arribat el moment de qüestionar el seu funcionament, utilitat i, inclús, la necessitat de l’existència d’aquest tipus de departaments. Així mateix es fa urgent limitar de manera immediata el seu ús i els temps d’estada. Tot i que no existeixen competències legislatives a Catalunya, sí que existeix marc d’interpretació per decidir la no aplicació, i en tot cas, la seva limitació”.
Des de la Coordinadora celebrem la creació d’aquest grup de treball, que comptarà amb la participació d’experts internacionals com Juan Méndez (Ex-relator especial de les Nacions Unides per qüestions de tortura i maltractaments) o Mauro Palma (Ex-President del Comitè Europeu per la prevenció i denúncia de la tortura). Així mateix, entre els mesos de gener i maig compareixeran en el grup de treball persones expertes, com el psiquiatra Pau Pérez i la metgessa Olga Casado, ambdós reconeguts experts en l’aplicació del Protocol d’Istambul en context d’aïllament penitenciari; membres de les entitats de defensa dels drets humans, sindicats de funcionaris de presons i la pròpia Direcció General de Serveis Penitenciaris. Un dels elements més importants del grup de treball és que compareixeran persones que en l’actualitat estan privades de llibertat en règim d’aïllament.
Des de la Coordinadora confiem que un debat rigorós i profund pugui conduir a qüestionar i modificar àmpliament un règim de vida per les persones preses, anacrònic i ineficaç, que genera grans danys psicològics a les persones, sobretot quan es mantenen en aquest règim més de 15 dies; temps màxim establert a la normativa internacional. Un dels casos paradigmàtics que va motivar la creació d’aquest grup parlamentari fou el de la Raquel, una interna de Brians I que es va suïcidar després de viure més de 6 mesos i de manera ininterrompuda en una cel·la d’aïllament (http://www.media.cat/anuari/la-mort-de-raquel/).
Coordinadora catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura.