Retrobada en seu judicial: mossos i cambra de comerç de nou contra manifestants

Retrobada en seu judicial: mossos i cambra de comerç de nou contra manifestants

 

Crònica del judici celebrat ahir, 27 de juny, a la ciutat de Girona.


La principal discussió de les parts tornà a centrar-se en l’ús de la violència. Així com l’acusació particular, inclosa la fiscalia absolutament de part de la Cambra de Comerç, donaven per suposat que els agents dels Mossos d’Esquadra poden actuar sense cap mena de criteri, proporcionalitat ni oportunitat, la defensa de les 8 persones encausades, posà el dit a la nafra: fou l’actuació policial el desencadenant dels incidents d’aquell 14 de novembre de 2012.

Sota quines ordres els mossos carreguen impedint la lectura d’un manifest davant la Cambra de Comerç? Qui manava als agents? Fou la mateixa Cambra qui, al mateix moment en què mantenia converses amb les manifestants per acordar el seu pas i la lectura del manifest, exigia d’amagat la dura repressió policial? Va ser un caprici d’uns agents embogits?

Amb peticions finals que van dels 8 mesos fins als 4 anys i mig de presó, asseguts al banc dels acusats només hi havia persones que aquell dia de Vaga General es manifestaven pels carrers de Girona. Cap policia. Ni tampoc cap empresari cínic dels qui han instigat la repressió durant quasi quatre anys ja contra els qui denunciaven l’empatx d’uns pocs a costes de molts en aquesta estafa anomenada crisis.

Acusats d’alterar l’ordre públic en un dia en què l’ordre és alterat per definició. És Vaga General. Dia de manifestacions, de piquets informatius, d’accions simbòliques, de posicionaments públics de tota mena. Un cop més una aberració causada per la interessada lectura del marc normatiu que descontextualitzada imposa la rigidesa de l’uniforme al servei de l’estatus quo. El dret per a fer-nos anar drets. La llei contra la justícia.

 

Delinqüents comuns: manifesten públicament les seves idees polítiques

Les detencions que donaren lloc a les següents imputacions foren fetes un mes i mig després de la jornada de Vaga General. Policies encaputxats. Picant a la porta dels domicilis. Sense cap identificació prèvia. Cap diligència que acrediti cap investigació. Cap documental per atribuir les identificacions ni discernir l’atzur en la tria. En seu judicial aquest fet va sortir a la palestra. Benet Salellas, advocat de la defensa, s’exclamava pel que sorgia a plena llum com una arbitrarietat i una evident persecució política. Deixava clares dues constatacions: la primera, que les detingudes es manifesten públicament en altres mobilitzacions. Únic delicte previ i comú del conjunt de persones encausades reiterat pels diferents agents que testifiquen. Repetien amb absoluta tranquil·litat, tot elevant a la categoria delinqüencial, l’actitud activa de les encausades en la vida civil i política del país. I la segona, alarmant (malauradament només per a una de les parts): que els agents dels Mossos d’Esquadra es dediquen a seguir aquests activistes, a conèixer les seves militàncies i dades personals per finalment actuar sobre elles sense cap mena de control.  Sense antecedents. Sense registre d’incidents previs. Però això sí: han participat en altres mobilitzacions al carrer. I com consta en les declaracions testificals durant la fase d’instrucció del procés, existeixen a comissaria un registre de fotografies amb manifestants. Sota quin criteri? Estrictament polític.


Judici de baix nivell

Tot i intentar contextualitzar els fets, situant-los en un món al qual semblen no pertànyer ni agents policials ni membres distingits de la Cambra de Comerç, la línia de l’acusació fou barroera i de molt baix nivell. Coincidiren les declaracions dels policies. Inclòs un subinspector que desafiant mantenia retrets contra el mateix advocat de la defensa. Atacs que va reforçar l’advocat de la Cambra de Comerç que poc va intervenir en la vista però sí per carregar conta l’advocat, i ara també diputat per la CUP al Parlament de Catalunya, Benet Salellas. Dedicant mirades de menyspreu i ràbia contra les acusades i les assistents a la sala. Sense oblidar de qualificar “del tot errònies” les idees polítiques de les acusades posava el colofó final al que ha estat un evident judici polític.

 

El context de Vaga General

Aquell 14 de novembre, un bloc anticapitalista de més de 2000 persones, es va manifestar pels carrers de Girona responent a la massiva mobilització de la Vaga General. Cal recordar que aquesta, va ser convocada per donar resposta a les polítiques antisocials impulsades pel govern, en un moment de greu crisis econòmica que ha fet estralls a les classes populars. A Girona, la manifestació anticapitalista es va aturar a la Cambra de Comerç, perquè amb una setmana d’anterioritat, el President d’aquest lobby empresarial Gironí, va declarar als mitjans de comunicació “Que calia anar amb compte amb els de fora perquè ens robaven la feina” i “que els gironins s’havien d’acostumar a treballar més i cobrar menys”. La intenció d’aturar-se a la cambra era llegir un comunicat donant resposta a les declaracions, però l’operatiu policial ho va impedir, abraonant-se i fent fora a les manifestants.

 


El judici va quedar vist per sentència. Sense sorpreses en les peticions d’acusació i lliure absolució per la defensa.

Les retallades van ser imposades sí. Però podríem preguntar-nos quina hagués estat la desproporció de mesures d’austeritat si no hi hagués hagut tanta gent disposada a sortir al carrer. A cometre el delicte real jutjat a Girona de manifestar-se i defensar els seus drets. Ara haurem d’esperar la sentència d’un sistema judicial caduc i servil. No cal esperar però per saber quina és la sentència que es mereixen per part del conjunt de la societat: solidaritat, respecte i gratitud.

 

Visca la Vaga General!

Absolució imputades!

 

Enllaç amb el Grup de Suport: https://ca-es.facebook.com/Grup-Antirepressiu-Girona-382443405158746/

 

 

Alerta Solidària

Girona, 28 de junt, Diada de l’Alliberament LGBTI

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM