Acabarem amb la impunitat, posarem llum a on hi ha ombres

Acabarem amb la impunitat, posarem llum a on hi ha ombres

 

En les darrers hores hem tingut coneixement que en Josep Garganté, membre de la CUP Capgirem Barcelona i n’Esteban membre del col·lectiu de suport als venedors ambulants Tras la Manta ha estat denunciat per un metge del CAP Pere Camps de Barcelona, a instància de la Guàrdia Urbana per unes suposades coaccions.


Els fets es remunten al passat 23 de març quan en una persecució de manters a l’estació de metro de Drassanes, per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona, un noi va resultar ferit, havent de ser portat a l’hospital pels seus companys i altres persones solidàries que eren al lloc dels fets. En arribar al CAP Pere Camps de Barcelona, es varen trobar amb presència de la Guàrdia Urbana de Barcelona, sense que en cap moment es procedís a detenir a cap persona.

 

En el moment de la visita mèdica del ferit, sense estar sota la custòdia de la Guàrdia Urbana de Barcelona, hi havia un membre del cos policial present.

 

Davant d’aquesta vulneració flagrant de Drets Humans en Josep Garganté juntament amb una altra persona del col·lectiu Tras la Manta varen parlar amb el metge per exposar-li la situació, demanant-li, a petició del ferit que es trobava impedit per poder-se desplaçar doncs tenia la cama enguixada, que el tornés a visitar a fi que aquesta persona li pogués explicar el motiu de la visita de forma lliure, i no coaccionada per la presència de cap persona.

 

Mentrestant, vàrem tenir coneixement per part de la premsa, que un membre de la Guàrdia Urbana va estar filmant l’escena en la que es pot observar que en tot moment s’està apel·lant al metge, que té l’obligació de seguir unes determinades pautes en els diagnòstics i tràmits dels informes mèdics, que complís amb la seva obligació, sense interferir en cap cas en el contingut del mateix.

 

El resultat no sorprèn i no és nou, el metge reconeix que és una pràctica habitual, que la Guàrdia Urbana estigui present quan es fan visites, prescindint de la seva obligació de vetllar pel bé del pacient.

 

Aquestes obligacions deriven de l’article 25 de la Declaració Universals de Drets Humans, dels Drets Fonamentals a la intimitat, a la integritat física i moral, i a la tutela judicial efectiva, de la Llei General de la Salut, de la llei 41/2002 de l’autonomia del pacient, i de l’aplicació del Protocol d’Istanbul entre d’altres.

 

Aquesta pràctica reconeguda com habitual suposa que les persones que han estat torturades o maltractades per funcionaris públics vegin coartat el seu dret a ser visitat per un metge forense o el metge de primera assistència qui té l’obligació de ser garant de la integritat física de la persona i evitar que hi hagin cercles d’impunitat. En aquesta visita mèdica necessària per a formular denúncia (dret fonamental en una democràcia) a fi que sigui prova d’allò que relata la persona denunciant i poder acotar els fets denunciats amb la immediatesa sota custodia policial, és necessari que la persona pugui expressar-se de forma el més lliure possible sobre l’origen de les lesions i dels fets que les han causat, fet que queda impedit davant la presència de la policia en la visita mèdica.

 

Aquesta obligació en els darrers anys ha estat reclamada per moltes organitzacions i entitats de defensa dels Drets Humans, organismes internacionals i del Síndic de Greuges de Catalunya.

 

El que sorprèn, però és que aquesta persona malgrat no estar detinguda, el metge acceptés amb tota normalitat la presència de la policia a la visita mèdica, i el resultat sigui que aquest denunciï a qui vetlla pel compliment de les seves obligacions, i no a les coaccions exercides per part de la Guàrdia Urbana contra el pacient.

 

Aquests extrem és molt greu i exigim que es depurin les responsabilitats que pertoquin.

 

Així mateix, volem manifestar el nostre suport a la persona ferida, al Josep Garganté, al col·lectiu Tras La Manta i a totes persones que cada dia veuen vulnerats els seus drets.

 

Contra la impunitat policial no defallirem, per més denúncies, procediments o condemnes que ens suposin posarem llum allà a on hi ha ombres.

 

Exigim la identificació dels agents presents i l’aplicació immediata del Protocol d’Istanbul als centres mèdics i forenses.

 

Associacions, entitats i organitzacions adherides:

Alerta Solidària, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Arran, Endavant-OSAN, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Observatori del Sistema Penal i Drets Humans (OSPDH), Associació Memòria Contra la Tortura (AMCT), Irídia, Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT) i Confederació General de Treball de Catalunya (CGT).

 

Països Catalans, 12 d’abril de 2016

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM