Portem al Tribunal Constitucional la detenció d’un militant independentista

Portem al Tribunal Constitucional la detenció d’un militant independentista

 

Després de diverses denúncies, recursos i apel·lacions, arriba el cas al màxim òrgan judicial espanyol perquè resolgui sobre un cas clar d’abús policial.


Farts que la pràctica policial tingui en la nostra militància un camp abonat per a qualsevol irregularitat, el col·lectiu jurídc de l’Esquerra Independentista Alerta Solidària, amb el suport de la campanya Som Força, hem elevat el cas al Tribunal Constitucional. El fet denunciat és la detenció d’un militant independentista de la ciutat de València per part d’agents de la Brigada Provincial d’Informació del Cuerpo Nacional de Policia.

 

La detenció va tenir lloc el 14 de gener del 2013. Va ser vinculada a la investigació per uns danys produïts dos mesos abans en una sucursal de la Caixa de València durant la Vaga General del 14 de novembre del 2012. Va quedar sense efecte quan l’arrestat va passar a disposició judicial. I només un dia més tard, el jutjat ja va ordenar el sobreseïment de la causa.

 

L’independentista detingut és militant de l’organització Endavant-OSAN i veí de la ciutat de València. Des de bon principi vàrem entendre la detenció com un acte de càstig a la feina duta a terme per l’Esquerra Independentista en favor de l’èxit de la Vaga General.

 

Denunciada aquesta detenció per no ajustar-se als supòsits fixats per la llei, la policia la va justificar al·legant que l’independentista no tenia domicili conegut i que “presumien” que no aniria voluntàriament als jutjats en el cas que l’haguessin citat prèviament.

 

La denúncia es basa en la negació del dret de l’independentista a ser estat citat prèviament a ser detingut. A la inexistència de l’ordre judicial justificativa d’aquest abús quan el cas estava sota instrucció. I al evident greuge causat al veí de València que es veié exposat a conseqüències laborals per no assistir al seu lloc de treball.

 

Ha estat un periple judicial llarg fins al dia d’avui. Hem rebut la confirmació del sobreseïment per l’Audiència provincial de València, darrera etapa prevista per poder saltar ara al Tribunal Constitucional espanyol perquè s’investigue finalment la detenció de l’independentista.

 

La denúncia per detenció il·legal presentada, correspongué al Jutjat d’instrucció núm. 12 de València, que de seguida en va ordenar l’arxiu. Dos recursos foren necessaris perquè finalment l’Audiència Provincial acordara que es citara en qualitat d’imputats als agents de la Brigada d’Informació que havien ordenat i dut a terme la detenció. Una mera formalitat, perquè després de la declaració dels agents i sota l’excusa que la detenció era procedent en tant que desconeixien el domicili d’aquesta persona, es tornà a acordar el sobreseïment, aquest cop confirmat per l’Audiència Provincial de València.

 

Els únics indicis que l’incriminaven eren les seues empremtes en un ninot que el detingut reconegué haver portat en algun moment, durant una de les marxes pro-vaga, i que acabà davant la sucursal de la Caixa sobre la qual alguns manifestants llençaren pintura roja provocant els danys suposadament investigats per la policia espanyola i sense cap causa efecte ni relació entre el ninot i el posterior llançament de pintura. El ninot duia un cartell de denúncia contra l’espoli bancari produït d’ençà de la crisi. Dos mesos després, amb la causa oberta al Jutjat d’instrucció núm. 3 de València i sense cap ordre judicial, diversos agents de la Brigada d’informació dugueren a terme la detenció del company independentista, quan eixia de casa per anar a treballar. Després d’haver declarat davant el Jutge encarregat de la instrucció, l’endemà mateix, el 15 de gener, la causa fou arxivada per no haver indicis de la seua participació en els fets investigats. Començà, llavors, el periple perquè s’investigara la legalitat de la seua detenció.

 

Des d’Alerta Solidària, amb el suport de la campanya Som Força, denunciem que la detenció que patí el company va ser il·legal en tant que no s’ajustava als paràmetres que la legislació espanyola estableix per dur a terme una detenció, en tant que no es va produir en el moment que ocorregueren els fets, la persona detinguda estava perfectament localitzada (de fet el varen detindre a les portes de sa casa) i no hi havia cap indici per pensar que d’haver estat citat pel Jutge encarregat no hauria comparegut, tenint en compte a més, que no fou aquest Jutge qui ordenà la detenció, sinó els agents de la Brigada d’Informació, en un intent més de reprimir i atemorir la militància de l’Esquerra Independentista. I és per això que continuarem fent ús de totes les instàncies judicials perquè s’investigue finalment aquesta detenció.

 

Frenar l’abús policial quan esdevé una constant

Aquesta no és l’única detenció poc clara que ha dut a terme la Brigada d’informació de València contra militants de l’EI i activistes de moviments socials. El juny de 2013, es cità més d’una vintena d’estudiants, en relació a la vaga estudiantil del 9 de maig de 2013. Conforme compareixien en la Jefatura Superior de policia de València eren automàticament detingudes i fitxades, per després ser posades en llibertat. Cinc d’aquestes estudiants, algunes d’elles del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), no comparegueren comunicant a la policia que feien ús del seu dret a no declarar davant la policia i que ho farien davant del Jutjat. La Brigada d’Informació de València reaccionà ordenant la seua detenció. En aquest cas també, el Jutjat ha arxivat la causa contra tots els estudiants, sense que ni tan sols els hagen pres declaració al Jutjat, per la absoluta falta d’indicis per incriminar-los. Un dels detinguts, membre del SEPC, va denunciar també la seua detenció, que es troba a hores d’ara sent investigada al Jutjat d’Instrucció núm. 2 de València.

 

Des d’Alerta Solidària i la campanya Som força fem una crida a passar a l’atac, a no consentir els abusos i les arbitrarietats de la policia espanyola, que només tenen com a objectiu intimidar i reprimir les qui no acceptem aquest sistema injust que ens condemna a la misèria a les treballadores d’aquest país. Fem-nos respectar!

 

Ni amb velles ni amb noves mordasses ens faran callar.

Passem a l’atac!

 

Alerta Solidària – www.alerta.cat – @AlertaSolidaria

Som Força – www.somforça.cat – @SomForca

 

València, Països Catalans

1 d’abril de 2015

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM