Sentència d’una Espanya agònica: 900 € per cremar una foto del rei

Sentència d’una Espanya agònica: 900 € per cremar una foto del rei

 

Sentència en temps rècord. Dictada “in voce”. Seguint la moda hipersònica dels tribunals polítics el jutge de l’Audiència Nacional Manuel Vázquez Honrubia condemna en Guifré i en Jordi a 900 € cadascun. Amb l’afegitó de considerar l’acció dels dos independentistes d’Arran com un “ataque a la unidad indisoluble de España”.

 


Una mostra més del contradictori sistema jurídic espanyol: fins ahir la petició fiscal era de fins a 10.800 € per cap. Però abans de començar el judici, fiscal i jutge apretaven els dos imputats a acceptar una sentència de 1.000 €. Malgrat la millora notòria, la possibilitat d’estalviar-se 19.600 €, en un gest de coherència i dignitat, els dos imputats han rebutjat l’oferiment i han entrat a judici. Els nervis eren a flor de pell. Finalment, i encara per més sorpresa, la sentència final: 900 €.

 

Tracte denigrant i reconeixement de la unitat de la llengua catalana

Des de bon matí, tan bon punt l’autobús solidari que traslladava 40 solidaris des de Mataró arribava a Madrid, la Policia Nacional ha segrestat els moviments del grup català. Encerclats, identificats, escorcollats i obligats a romandre en una cantonada del centre de Madrid hores i hores. Fins-i-tot, entre amenaces de tota mena, han imposat una multa al regidor de la CUP d’Argentona, Eudald Calvo, per no haver comunicat la concentració de la que ningú se’n podia escapar degut a la retenció practicada per la pròpia Policia Nacional. En aquest punt, els companys i companyes d’Izquierda Castellana s’han sumat a la comitiva catalana als crits d’independència.


A l’entrada de l’Audiència Nacional tensió amb les samarretes. No n’hi havia prou amb posar-se-les del revés. Se les han hagut de treure. Quedant despullada una de les mares d’un dels imputats. Als dos acusats se’ls ha amenaçat amb 500 € si no es treien la samarreta. S’hi han negat i finalment els l’han deixat entrar, això sí, girada. Però en Jordi i en Guifré, amb el cap ben alt.

 

A diferència del que havia passat en altres ocasions, la llengua no ha estat focus de conflicte. Tothom s’ha pogut expressar en català gràcies a un traductor de l’Audiència Nacional d’Alacant.

 

Apel·lant a la llibertat d’expressió en un estat incapaç d’entendre’ns

El lletrat de la defensa, Jordi Busquets, ha fet una llarga defensa del dret d’expressió tot apel·lant a la lògica democràtica que fixa que no ha de ser la jurisprudència penal la que estableixi els límits dels drets civils. Un estat democràtic, per a ser-ho, ha d’acceptar la crítica amb normalitat. Pena que no sigui aquest el cas de l’Estat espanyol.

 

Amb les intervencions dels 4 agents dels Mossos d’Esquadra ha quedat de nou evidenciada l’existència dels seguiments i fitxers polítics. Prohibits per la Constitució espanyola, agents de tots els cossos policials els elaboren, alimenten, emmagatzemen i utilitzen. A preguntes de l’advocat Busquets, un mosso ha reconegut que els imputats els eren coneguts per la seva participació en mobilitzacions socials, sense haver comès cap infracció ni delicte. A més, per justificar-se, els ha atribuït la seva pertinença a l’organització juvenil Arran. Preguntat si Arran és una organització il·legal o delictiva ha reconegut que no.

 

La desobediència obre el camí

El judici d’avui ens retorna forçosament a l’any 2008. Quan les darreres vistes contra antimonàrquics van acabar amb una marxa enrere de l’Estat espanyol. En un judici contra 16 gironins acusats de cremar fotos del rei, la fiscalia, a ordres del Govern, va canvia a darrera hora l’acusació. De delicte d’injúries a la Corona a faltes de desordres públics. D’aquesta manera l’Audiència Nacional s’havia de desinhibir en favor dels jutjats de Girona, quedant anul·lat el judici, i s’aturava així l’espiral piròman de fotos del rei. Havia estat una gran victòria de la solidaritat antirepressiva.

 

Alerta Solidària vol felicitar al Jordi i al Guifré la seva fermesa i dignitat en tot el procés i especialment en les darreres hores al cor de la bèstia. Els felicitem a ells i al seu entorn militant i afectiu per la feina ben feta i per haver mantigut ben clar el missatge de la desobediència malgrat l’amenaça repressiva.

 

Només lluitant guanyarem la llibertat!

Nosaltres també cremem la corona espanyola!

 

Alerta Solidària

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM