Una Mossa d'Esquadra assumeix, en un acord judicial, els danys morals per una brutal identificació

Una Mossa d'Esquadra assumeix, en un acord judicial, els danys morals per una brutal identificació

A un any de la pèrdua d’un ull per part d’Esther Quintana i en plena polèmica pel brutal assassinat de Juan Andrés Benítez, un nou cas, desenterrat del 2007, ens mostra de nou que la brutalitat i impunitat amb la que actuen els cossos policials és un fenomen estructural i no pas puntual. Aquesta vegada, una Mossa d’Esquadra assumeix danys morals, arribant a un acord judicial, per la brutal identificació a dos veïns de Sabadell durant les festes de la Vila de Gràcia l’any 2007.

 

Aquest dimarts 12 de novembre de 2013 s’havia de celebrar la vista oral que duia a Anna Godall, agent dels Mossos d’esquadra amb carnet professional número 8565, al banc dels acusats. A les portes de la sala on s’aplegaven més de 10 agents dels Mossos d’Esquadra, citats com a testimonis de l’acusada, l’advocada de la defensa ha plantejat la possibilitat d’arribar un acord entre les parts, cosa que la defensa ha acceptat, a canvi del perdó explícit pels danys patits i el pagament d’una indemnització pels danys morals patits durant la identificació.

 

L’acusació ha demanat, al·legant que el perdó no era suficient, que acceptessin la responsabilitat civil del cas. Aquesta ha estat acceptada. Resulta evident, doncs, que estem davant de l’existència d’ uns danys morals que cal reparar i que han estat admesos. Com a danys morals ens referim a l’ansia, la inquietud, la preocupació, el deshonor, la deshonra, la tristesa, la melancolia en haver existit violència, a més de la pròpia existència de lesions, i de la por i el pànic que el tracte rebut en el moments dels fets dels quals s’acusa a l’agent del cos de Mossos d’Esquadra citada. Es a dir, la part acusada admet els fets i se’n fa responsable indemnitzant la part afectada.

 

Els fets es remunten a les festes de Gracia de 2007. La matinada del 17 d’agost després que els carrers del barri fossin desallotjats, dos veïns de Sabadell marxaven cap a casa pel carrer Torrent de l’Olla. Sobre les 5 hores de la matinada un grup no identificat de persones assalten un dels joves identificant-se com a agents de paisà del cos de mossos d’esquadra i agafant-lo pel coll el portaren a un carrer paral·lel, a un portal. La noia és traslladada a la cantonada per tal d’impedir la visió del company i llançada al terra mentre li tragueren a la força la motxilla i la revisaren per trobar la identificació. La retingueren pressionant-li el cap contra la paret mentre la insultaren, feren mofa de la seva ideologia independentista i la humiliaren amb preguntes com “sabes a quién te follas?” durant 20 minuts aproximadament. Després d’advertir-li de qui eren quan la noia demanava que s’identifiquessin sense obtenir resposta marxaren corrents amb el telèfon mòbil del noi.

 

Valorant la gravetat dels fets i malgrat el “consell” dels agents de “que ho deixessin córrer, que no havia passat res” s’interposà denuncia davant del jutjat de guàrdia de Sabadell. Es va fer una ampliatòria on constaven els originals de les fotos que identificaven l’agent dels mossos imputada. Aquesta es va perdre en el camí del jutjat de Sabadell al de Barcelona, fet que va endarrerir el cas havent de tornar a repetir la denuncia al jutjat de Barcelona.

 

Avui després de 6 anys dels fets s’ha demostrat, doncs, tan la desídia de la justícia enfront els abusos de la policia com la culpabilitat de l’acusada.

 

Des d’Alerta Solidària volem remarcar la increïble tasca que han realitzat aquestes dos veïnes de Sabadell, mantenint durant 6 anys un procés judicial per tal d’aconseguir justícia i reparació pels danys patits. Si ve és impossible, quan es pateix la brutalitat policial, fer com si no hagués passat res, si que és possible empoderar-se davant la impunitat, denunciar-la, jutjar-la i vèncer-la, i així ho han fet. Un petit pas per a aquestes dues sabadellenques, un gran pas contra la impunitat!

 

Moltes felicitats doncs a aquestes dues veïnes per aquesta victòria; no en deixem passar ni una, responem a cada mostra d’impunitat com ho han fet aquestes dues veïnes!

 

Alerta Solidària, 14 de novembre de 2013

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM