Nova demanda contra Interior per la web de delació de fa més d’un any

Nova demanda contra Interior per la web de delació de fa més d’un any

 

Roger Sabà, membre de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha interposat aquesta setmana una demanda contra el Departament d’Interior per vulneració del dret fonamental de l’honor i de la pròpia imatge. Esgotada la via administrativa que també vàrem explorar, en la que se’ns ha denegat el qüestionament de la gestió de les dades d’aquella web deixant-ho en mans de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, ara encetem la via civil.


Un nou problema per a Interior i Ramon Espadaler

Si Interior creia que pel fet de ser administració es podia anar més enllà de la legalitat, com va assegurar que faria el conseller Felip Puig, sense cap conseqüència, s’equivocava. Poc a poc van apareixent proves, dades i sobretot persones que perden la por i estan disposades a batallar per la defensa d’uns drets que no són particulars de ningú sinó patrimoni de tothom. La web de delació ciutadana va suposar una clara agressió cap als drets fonamentals i des d’Interior, que no renuncien a repetir la jugada en el futur, van haver de fer marxa enrere, clausurar-la i admetre, només en privat, que havia estat una relliscada, un gest de desmesurada prepotència i de dubtosa legalitat. Una bona herència per al nou director d’Interior que per mèrits propis (cas Juan Andrés) i silencis propis (CESICAT) ja hauria d’haver dimitit.

 

CESICAT i els informes polítics il·legals

Davant la filtració dels informes de control polític dels Mossos d’Esquadra, encarregats al CESICAT, molts d’ells situats entorn la vaga general del 29 de març i dels dies posteriors com el 1r de maig, la presentació de la demanda és del tot oportuna. Més enllà de la retirada de la web, clausurada sense demanar disculpes als implicats i a les nombroses entitats jurídiques i de defensa dels drets humans que havien posat el crit al cel, tenim ara noves proves de la complexa trama de control polític i social en mans del Departament d’Interior. Despeses absurdes en temps de crisi però ben invertides per als qui s’esforcen perquè res no canviï.


Es dóna el cas que en Roger Sabà ha actuat en nombroses ocasions com a portaveu en actes i mobilitzacions de l’Esquerra Independentista. Fins i tot va intercedir personalment amb Interior per les multes imposades als organitzadors de la manifestació del 1r de maig del 2011. És per tant una persona coneguda. Cara pública per als mitjans de comunicació, per al conjunt de la militància i, evidentment conegut també per Interior. La sorpresa va ser veure’l exposat com un delinqüent més en la web de delació ciutadana. Al costat d’altres persones, algunes de les quals també havien tingut alguna trobada, ja fos sota detenció o sota identificació al carrer, amb la policia catalana.

 

En el cas del Roger, aparèixer exposat d’aquella manera tenia un triple objectiu: difamar i vulnerar el dret al seu honor i a la seva imatge, intimidar-lo per posar-li la por al cos pel que hagués de passar els següents dies (detenció i qui sap què més) i finalment, en una rocambolesca pirueta que finalment Interior va decidir avortar per no disposar de l’opinió pública a favor, vendre als mitjans l’èxit de la nova eina que hauria servit per identificar persones que, si bé ja tenien identificades, asseguraven que no era així.

 

Des de l’Esquerra Independentista, amb Alerta Solidària al capdavant, la resposta a la web de delació ciutadana va ser immediata. Varem entendre que s’havia fet un pas molt greu en la vulneració dels drets civils i que la imposició de l’estat policial es feia insuportablement massa evident. Per això vàrem donar la cara, com ho van fer molts dels companys que eren difamats en el web d’Interior i vàrem assegurar que treballaríem en totes les vies jurídiques per combatre la nova agressió de Felip Puig i del govern convergent.


Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM