En solidaritat amb Herrira

En solidaritat amb Herrira

 

Avui, 30 de setembre, el govern de l’Estat espanyol, ha segrestat a 18 persones, membres del col·lectiu Herrira, col·lectiu basc per la defensa de drets humans. El marc de la operació s’ha realitzat per ordre del Jutge de l’antic Tribunal del Orden Público, Eloy Velasco.  L’operació ha començat aquest matí a quarts d’onze, i a última hora de la tarda els registres a les seus d’Herrira a Bilbao i a Hernani continuaven, després de més de 12 hores de l’inici de l’operació.

 

La operació, duta a terme per la Guàrdia Civil, i a Euskadi amb la col·laboració del cos policial autonòmic,  ha constat de registres a les seus del col·lectiu basc a les ciutats de Bilbao, Pamplona, Hernani i Vitòria, ordenant el tancament de les seus, el bloqueig dels comptes corrents de l’entitat, i el tancament de 38 pàgines d’Internet, 32 perfils de Twitter i 125 perfils de Facebook.


La evidenciació de la manca de fonamentació de l’operació ordenada pel Sr. Eloy Velasco, l’hem pogut observar pels propis agents dels cossos d’ocupació, els quals, a diferència del que feien anys endarrere en les anomenades operacions antiterroristes, anaven a rostre descobert, no per valentia.


Les detingudes han estat Nagore García, Manu Ugartemendia, Jon Garay, Sergio Labayen, Eneko Villegas, Roberto Noval, Ibon Meñika, José Antonio Fernández, Oscar Sánchez, Jesús Mari Aldunberri, Ekain Zubizarreta, Imanol Karrera,  Amaia Esnal, Eneko Ibarguren,  Ane Zelaia, Beñat Zarrabeitia, Gorka González i Fran Balda segons el departament d’Interior.

 

En els darrers anys, diferents informes d’organitzacions internacionals com Amnistia Internacional, o d’organismes internacionals com el Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura han assenyalat la vulneració flagrant i reiterada dels Drets Humans per part de l’Estat espanyol, el paraigües d’impunitat dels agents, la manca d’investigacions judicials de les denúncies de tortures, així com en sí  de l’aplicació de llei antiterrorista. D’altra banda el TEDH, el 10 de juliol de 2012 va dictar Sentència en el cas Inés del Rio, en la qual declarava que la «Doctrina Parot» (STS 197/2006) contrària als convenis europeus de drets humans ratificats per l’Estat espanyol. Fruit d’aquesta Sentència el Sr. Fernandez Díaz ja va anunciar que faria el que podria per no aplicar la Sentència, promesa que fins a d’avui ha complert, mantenint una seixantena de preses polítiques basques a les clavegueres de l’Estat, havent modificat fins i tot el Codi Penal per incloure-hi, el què a la pràctica el que ja venia aplicant a través de la Doctrina Parrot, la Cadena perpètua revisable.

 

En mostra d’aquesta ràtzia repressiva contra el poble basc, contra una organització que feia d’altaveu del patiment i denúncia de més de 700 preses i famílies, el poble basc ha sortit al carrer novament sense por, per exigir la llibertat de les companyes d’Herrira, per exigir la llibertat d’aquelles que durant tant temps han sigut la cara visible d’un conflicte, d’una lluita per la dignitat de les preses polítiques basques, de les seves famílies, i companyes. La cara visible de la solidaritat i del convenciment del concepte de justícia.

 

L’operació contra l’organització defensora dels Drets Humans al País Basc, que entre altres campanyes ha dut a terme  la denúncia de la dispersió, de l’aplicació de la Doctrina Parrot, així com el manteniment a les presons de l’Estat espanyol de preses amb malalties terminals,  s’ha dut a terme oportunament el dia en que es presentaven els pressupostos de l’Estat, pressupostos de retallades i d’opacitat, demostrant novament com l’estratègia de l’Estat espanyol no és la de buscar una solució pacífica al mal anomenat conflicte basc, sinó la d’utilitzar ETA, fins i tot quan aquesta no està operativa,  amb finalitats electorals i com a cortina de fum per evitar que la població critiqui i es qüestioni, encara més, la gestió realitzada pel Partit Popular. Novament l’Estat espanyol juga amb la vida de les persones, acusant a qui defensa els Drets Humans d’enaltiment del Terrorisme, i integració en grup criminal, quan els criminals són els que no apliquen la Llei, els que vulneren reiteradament els Drets Humans quan han de ser-se els garants, els que modifiquen la Llei en funció dels seus interesso particulars.


Davant aquestes detencions, des d’Alerta Solidària volem mostrar tota la nostra solidaritat amb les companyes d’Herrira detingudes. No hi ha barrots prou grans com per tancar la solidaritat.

 

Alerta Solidaria, 30 de setembre de 2013

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM