Les llibertats individuals també en joc: balanç repressiu de la Diada

Les llibertats individuals també en joc: balanç repressiu de la Diada

 

El més vist per televisió va ser el desplegament de la temuda brigada d’antiavalots de la Guàrdia Civil a la frontera entre Catalunya i el País Valencià. Una prèvia detenció d’Alfons López Tena i Maiol Sanaüja, amb el pretext d’una suposada desobediència a una orde d’un agent, va calfar prou l’ambient fins al punt de fer sortir de les furgonetes el dispositiu de la benemèrita. Era la mostra de l’obsessió absurda per aturar la cadena al Sud. Gent enllaçada, centenars de metres més enllà de la línia de la policia i aquests, que veient l’oportunitat per fer-se notar, van optar per la detenció arbitrària tot i conèixer l’autorització de la mobilització per part del Tribunal Superior del País Valencià. Aquest matí, Lopez Tena i Sanaüja, han passat pel jutjat d’Instrucció número 3 de Vinaròs on han prestat declaració. Han quedat imputats per un delicte de desordres públics per traspassar la línia, ahir desesperada, demà inútil, de la Guàrdia Civil que separava dues parts del nostre territori.


A Girona i també a Barcelona, l’abús policial el tornen a protagonitzar els Mossos d’Esquadra

Eren prop de les dues del migdia quan la gent que havia assistit, a Girona, a la manifestació de l’Esquerra Independentista marxava cap a casa. Agents dels Mossos d’Esquadra van seguir i aturar força lluny del centre, a quatre militants de la ciutat. Malgrat l’absència d’incidents durant la marxa, els policies van justificar l’operatiu d’assetjament per identificar els autors de les diferents accions reivindicatives dutes a terme. Van ser poc més de deu minuts, els suficients per deixar clar on estava destinada la policia, ahir, a Girona. El control polític és més evident quan un dels agents, per aturar els quatre independentistes, es va referir a un d’ells pel nom de pila.

A Barcelona, la pauta va ser calcada a la de Girona: esperar a que finalitzessin les marxes de l’Esquerra Independentista per actuar. Un total de 10 persones van ser identificades pels Mossos d’Esquadra. Pel que van explicar en un dels grups, l’operatiu hauria estat per identificar els autors de les diverses cremes que cada any ocorren durant les mobilitzacions de l’independentisme combatiu.

Aquest tipus d’identificacions són la quarta vegada que es produeixen a Barcelona i mai han acabat amb cap imputació formal. Suposen un abús consumat, reiterat i descarat, d’una secció, la d’Informació, dels Mossos d’Esquadra, que cerquen la manera d’aturar amb la coacció el notable creixement de l’Esquerra Independentista a la ciutat comtal.

Com ja va donar a conèixer Alerta Solidària, un grup de tres persones que conduïen un camió de l’organització van ser aturats. Escorcollats, identificats i filmats sense justificació de cap mena. Tracte humiliant agreujat per la sostracció de material que no va quedar registrat enlloc. Pas previ a la manipulació de proves i possibles falses imputacions. (vegeu la notícia clicant aquí)

Idèntica escena estava tenint lloc en la cantonada del carrer Roger de Llúria amb Mallorca. Tres militants més de l’Esquerra Independentista, una d’elles menor d’edat, van ser aturats quan conduïen una furgoneta de l’organització. Acorralats per agents que es van negar a identificar-se, duent els números professionals ocultats, no van poder observar en cap moment l’escorcoll efectuat. De nou, més material sostret i, saltant-se la seva pròpia normativa, cap acta d’incautació, cap document, cap registre. Identificats, escorcollats i gravats amb video càmera.

I més encara. Agents de paisà dels Mossos van seguir des del Fossar fins al metro i fins a la parada de Tarragona, quatre militants independentistes més. Aquests ja havien vist que els seguien però encara ara no entenen el perquè. Els policies els van exigir que baixessin a l’andana i allà els van identificar i escorcollar. Passats uns deu minuts els van deixar anar.

 

Una comissaria de Barcelona es nega a recollir les denúncies dels independentistes

“Això que dieu no és coherent”. Amb aquestes paraules, el responsable en cap de la comissaria del carrer Bolívia dels Mossos d’Esquadra va descartar definitivament cap opció per registrar la denúncia que els tres independentistes aturats amb el camió de l’EI volien interposar per robatori i detenció il·legal. Després de la intermediació de dos advocats dels serveis jurídics d’Alerta Solidària els Mossos van al·legar no poder recollir denúncies cap als seus companys. La discussió va acabar amb la presentació formal de cinc queixes. En els propers dies, aquestes queixes seran elevades a la via judicial per vulneració de drets fonamentals.


Acció a primera línia dels diputats de la CUP i moltes altres mostres de valentia i solidaritat

La diputada valenciana de la CUP i jurista, Isabel Vallet, va exigir explicacions als comandants de la Guàrdia Civil a la Sénia per la detenció de López Tena i Sanaüja. Fins i tot va acompanyar-los fins a la “casa cuartel” de Vinaròs on hi van romadre tots plegats fins a tres hores.

La mateixa actitud va tenir el també diputat de la CUP Quim Arrufat al Passeig Pujades. Plantant-se davant dels Mossos i exigint la fi de l’humiliant escorcoll al camió de l’Esquerra Independentista. La seva demanda d’explicacions va forçar la ràpida retirada dels agents.

David Fernàndez, que a l’igual que Arrufat, s’atansà al punt on era retingut el camió de l’Esquerra Independentista, s’oferí per fer les gestions oportunes per esclarir l’origen polític d’aquella nova mostra de repressió i control polític.

Via tuiter, va córrer ràpidament la notícia de la retenció del camió. Una vegada més, i en pocs minuts, el carrer es va omplir de gent que volia mostrar la seva solidaritat amb els independentistes. Una mostra de suport espontani que dóna l’escalf necessari per a no deixar-se vèncer i superar la coacció policial amb més convicció i força que mai.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM