El periodista agredit aquesta matinada, Bertran Cazorla, denunciarà els Mossos

El periodista agredit aquesta matinada, Bertran Cazorla, denunciarà els Mossos

 

Greu episodi de violència policial aquesta nit al barri del Raval de Barcelona. El periodista Bertran Cazorla ha estat detingut, amenaçat, insultat i agredit per quatre agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria del carrer Nou de la Rambla.

 

Publicat Jesús Rodríguez per a La Directa

 

A quarts de cinc de la tarda ha quedat en llibertat. A la sortida l’esperaven una seixantena de persones i ha anunciat que denunciarà els Mossos pels maltractes i les vexacions que ha patit a comissaria, fins i tot quan estava emmanillat. 

 

Eren les sis del matí quan tornava a casa acompanyat d’un amic. Caminava pel carrer Nou de la Rambla quan s’ha aturat en veure com una patrulla dels Mossos identificava un ciutadà just davant de l’edifici d’aquest cos policial al barri del Raval. De cop i volta, i segons el testimoni del seu amic -que ha quedat en llibertat-, un agent l’ha empentat, de males maneres, i l’ha traslladat fins les portes de la comissaria. Posteriorment, ell i el seu amic han quedat retinguts en una petita sala d’escorcolls que hi ha a les dependències de l’edifici. Allí, un dels policies, que ja s’havia tret el número de placa de l’uniforme, li ha dit a Cazorla: “por ser periodista eres muy maleducado”. Tot seguit i sense cap mena de justificació, un altre agent li ha donat un fort mastegot a la cara, mentre es succeïen els insults i les amenaces. Quan semblava que serien detinguts, els agents els han comunicat que quedaven en llibertat i ha estat precisament en el moment de ser custodiats pel passadís de la comissaria fins al vestíbul quan s’ha produït l’episodi més greu. Cazorla ha demanat que li retornessin el seu DNI i un dels policies l’ha començat a insultar en un primer moment i després l’ha agredit llançant-lo a terra. En aquest moment ha començat l’atonyinament a terra per part de quatre agents uniformats que s’havien tret el número de placa. El noi que acompanyava a Cazorla, l’han retingut entre altres tres mosses d’esquadra i l’han arrossegat cap a l’exterior mentre el periodista cridava indefens al terra i se succeien els cops de puny i les agresssions. Fonts sanitàries han confirmat a aquest setmanari que, des de la comissaria de Nou de la Rambla, Cazorla ha estat traslladat a dependències mèdiques. Un testimoni que es trobava davant de la comissaria quan s’ha iniciat la retenció ha explicat a la Directa que els agents que han actuat en tot l’episodi donaven clares mostres de sobreexcitació i actuaven amb molta violència.

 

Versions oficials contradictòries 

Posteriorment, i un cop s’han personat a la comissaria de la Travessera de les Corts el pare de Bertran Cazorla i el diputat d’EUiA David Companyon, un sargent dels Mossos en qualitat de portaveu ha assegurat que el detingut havia renunciat al dret a designar un advocat i a fer cap trucada a un familiar. Això ha generat incredulitat entre els familiars i descofiança cap a les paraules del comandament. El mateix sargent ha assegurat que la detenció s’havia produït dins de la comissaria perquè Cazorla havia agredit dos agents amb una clau del clauer que duïa a sobre, i que tots dos suposats ferits havien rebut assistència mèdica pels talls al braç provocats per la clau. Poc després, i a través d’un portaveu de premsa d’Interior citat per Vilaweb, s’ha donat una altra versió dels fets, segons la qual Cazorla ha increpat i insultat els Mossos a l’exterior de la comissaria, sense parlar en cap moment de l’agressió amb la clau. Es dóna la circumstància que el periodista no podia portar cap clau al damunt, ja que només entrar a dependències policials li han requisat el telèfon mòbil i la resta de pertinences. Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils i des de l’assemblea Mitjans en Lluita s’exigeix la seva posada en llibertat immediata. Els diputats de la CUP-AE, David Fernàndez, i del PSC, Ferran Pedret, també s’han personat a les portes de la comissaria per exigir el seu alliberament i una investigació transparent del que ha passat. A dos quarts de tres ha prestat declaració amb l’assistència de l’advocat Jaume Asens.

 

Tot tipus d’abusos sota custòdia policial 

A quarts de cinc de la tarda ha quedat en llibertat i ha rebut una forta ovació a les portes de la comissaria de les Corts. Davant de les càmeres, familiars i amics ha pogut aclarir en primera persona el que ha passat dins de les instal·lacions policials. Segons ha detallat, els agents l’han apallissat abans i després d’emmanillar-los: “m’han apretat al cap, la boca, el nas, el coll, m’han fet tot tipus d’abusos”. Enmig del llarg episodi de brutalitat s’ha posat a plorar i els ha dit als agents: “no ploro pel mal que m’esteu fent, sinó perquè a més ho feu portant l’escut de la Generalitat, i això encara em fa sentir més indignació”. Un dels policies s’ha negat a parlar-hi en català i li ha dit que tot ho faria en castellà, afegint que s’anés acostumant li ha etzibat “I viva España!”. A més, Cazorla ha volgut denunciar les condicions lamentables de salubritat que hi ha als calabossos, assenyalant que l’informe del Síndic de Greuges sobre les condicions a les comissaries “es va quedar curt”. Pel que fa a la seva resposta ha confirmat que denunciarà els maltractes, però a més ha demanat una investigació clara per part del Departament d’Interior, que segons ha manifestat hauria de comportar que suspenguessin de sou i feina aquests agents, encara que no confia que això passi. Per últim, i en relació a les informacions difoses pel servei de premsa d’Interior, s’ha reservat la possibilitat de demandar-los per difamació. Després de les seves paraules s’ha dirigit a un centre mèdic acompanyat del seu pare i la seva mare, on li faran un complet informe de les lesions que incorporarà a la demanda judicial.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM