Presentada en Tortosa una denúncia per detenció il·legal i revelació de dades personals

Presentada en Tortosa una denúncia per detenció il·legal i revelació de dades personals

 

Aquest dimarts (2 d’octubre) va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Tortosa una roda de premsa del recent constituït Grup de Suport Contra la Repressió.

 

Un pas endavant. Superant la por, les amenaces i la intimidació. Un esforç no gens fàcil però alhora imprescindible per frenar la involució de drets civils que el nostre país pateix, amb especial rellevància a les Terres de l’Ebre i encara més, a la ciutat de Tortosa.

 

Una denúncia interposada el mateix matí de dimarts, als jutjat d’instrucció núm. 2 de Tortosa en contra dels Mossos d’Esquadra, del Departament d’Interior i amb demandes d’explicacions i responsabilitats polítiques. Així de contundent és el text legal que recull la demanda de Núria, natural d’Alcoi. Professora i resident actualment a Tortosa. S’hi exposa la il·legal detenció que patí dos mesos després de la vaga general del 29 de març i la difusió de dades personals per la web de premsa de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra.


Esther i Núria, aquesta darrera detinguda pels Mossos i denunciant actual, són membres del Grup antirepressiu ebrenc. Juntament amb Martí Majoral, portaveu nacional d’Alerta Solidària. Darrere seu, persones implicades i representatives de diferents col·lectius i lluites socials i sindicals de les Terres de l’Ebre.

 

La Núria, indignada per l’experiència viscuda, relatà com d’absurda va ser la detenció, arran d’unes investigacions que durant dos mesos van tenir ocupats els Mossos d’Esquadra de Felip Puig per unes simples pintades aparegudes en les parets d’instituts el dia de la vaga general. Aquestes pintades ja van provocar dues detencions el mateix dia de la mobilització i els jutjats ja en van decretar el sobreseïment, el tancament del cas. Com va recordar Núria i el portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, la figura de la detenció està prevista a l’ordenament jurídic espanyol per casos imprescindibles i inevitables. Sempre per tal de causar el mínim dany a la persona afectada. I, a més, mai per infraccions que no arriben a delicte, en tot cas són faltes, que és el típic cas de pintades. Doncs bé, lluny de quedar-se tranquils amb dues detencions que ja van quedar en no res, els Mossos d’Esquadra van detenir a Núria. El seu cas, com era d’esperar, també ha estat ja arxivat. Però no el dany que li va causar la detenció i la difusió de dades personals per l’oficina de premsa de la policia autonòmica.

 

La Policia de la Generalitat va difondre antecedents de Núria el mateix dia que la detenien tot anunciant-ho amb gran ressò meidiàtic. Molts mitjans de la regió se’n van fer eco i van repetir les informacions dels Mossos, tot donant a la professora alcoiana una dimensió delinqüencial del tot calumniosa.

 

La feina posterior a la detenció de la Núria va ser feta pel seu entorn afectiu i polític. Desmentir les falses informacions. Plantar cara al dia a dia i reivindicar com una treballadora més la seva implicació en les lluites socials del país i com no, en el dia de la Vaga General.

 

D’aquí la importància del Grup de Suport que, com destacà Ester, membre del Casal Independentista de Tortosa Panxampla, ha de fer arribar la solidaritat a totes les persones represaliades per la seva lluita política, ha de fer-la créixer en el conjunt de la societat i ha de fer front als abusos que estan patint. Va recordar també el cas d’Andreu Curto, militant d’Arran, empresonat pels fets de la Vaga General.

 

Per la seva part, Martí Majoral, en nom d’Alerta Solidària, va assenyalar que a Tortosa inicien una ofensiva per la defensa dels drets civils que estan patint també les retallades. Assenyalant directament a Felip Puig i la política de desmantellament de l’Estat del benestar dut a terme per la Generalitat de Catalunya, Majoral va evidenciar que darrere les retallades en drets com els laborals sempre arriben les restriccions als drets civils. Un clar exemple són els avisos que es donen des de la Generalitat i des de Madrid en clau de revisar el dret a manifestació, el dret a vaga i la reforma del codi penal ja en marxa.

 

En aquest sentit, reprimir persones militants, com la Núria, no és casual sinó una expressió més del sistema repressiu que pretén, mitjançant la coacció i l’estigmatització social, instaurar la por a la represàlia. En aquest cas però, tampoc a Tortosa, ho han aconseguit.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM