La CPDT davant l'increment de morts sota custòdia policial

La CPDT davant l'increment de morts sota custòdia policial

Comunicat de la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura davant de la mort sota custòdia policial de Juan Pablo Torroija el passat dia 14 de juliol a Girona

 

Davant la mort de Juan Pablo Torroija el passat 14 de juliol a l’Hospital Trueta de Girona, la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura vol constatar:

 

∙ La mort de Juan Pablo és, malauradament, un nou cas de mort sota custòdia policial que cal afegir a la dotzena de morts ocorregudes al llarg de l’any 2012 a tot l’Estat (Màlaga, Badajoz, Barcelona, Madrid…). És significativament preocupant que durant els mesos transcorreguts del 2012 ja s’hagin doblat el nombre de persones mortes sota custòdia en relació a l’any passat: aquesta realitat posa en qüestió l’efectivitat de l’obligació de l’Estat a l’hora d’assegurar la integritat física i psíquica de tota persona en situació de privació de llibertat.

 

∙ En la investigació de la mort de Juan Pablo hi ha aspectes encara no esclarits que qüestionen la versió oficial i que posen de manifest una possible negligència en la cadena de custòdia, atenent que van transcórrer 19 minuts fins que va detectarse l’intent de suïcidi. Al seu torn, cal destacar que els incomprensibles errors i injustificats retards a l’hora d’informar la família, així com la poca sensibilitat mostrada per les instàncies implicades han fet créixer encara la sensació d’impunitat i la percepció d’opacitat.

 

∙ L’única alternativa és una investigació prompta, rigorosa i eficaç, tal i com recomanen els organismes internacionals de promoció i defensa dels drets humans, on participin els advocats de la família. Una investigació que esclareixi tot dubte i que garanteixi una transparència informativa no només exigible, sinó imprescindible, davant la gravetat d’uns fets que van acabar amb la mort de Juan Pablo Torroija. Davant els dèficits detectats en la cadena de custòdia i informació, cal rigor i rebutjar tot intent difamatori que pretengui minimitzar la mort, sota custòdia policial, d’un ciutadà que va entrar amb vida a comissaria.

 

La Coordinadora resta obertament a disposició de la família, a qui trasllada el seu condol i la seva solidaritat, per assolir aquests objectius.

Barcelona, a 7 d’agost de 2012

 

 

La Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura està formada per: Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura Alerta Solidària Centre EXIL Associació Catalana per la Defensa del Drets Humans Associació Memòria Contra la Tortura Associació Stop Bales de Goma CGT Catalunya Comissió de Defensa del Col∙legi d’Advocats de Barcelona – Comissió de Defensa del Col∙legi d’Advocats de Girona Coordinadora Contra la Marginació de Cornellà Institut de Drets Humans de Catalunya Justícia i Pau Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona Rescat SOS Racisme Catalunya.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM