Per primera vegada 4 Mossos d’Esquadra a presó per tortures

Per primera vegada 4 Mossos d’Esquadra a presó per tortures

Després de 6 anys, l’Audiència Provincial de Barcelona ha confirmat que els 4 Mossos d’Esquadra condemnats per tortures i lesions a un ciutadà romanès, detingut el dia 6 de juliol de 2006, hauran d’ingressar a presó.


Després que fa uns mesos el Govern fes novament un moviment vergonyós per emparar i protegir als agents condemnats per aquests fets, acordant un indult parcial amb la finalitat de rebaixar la pena a menys de dos anys i així demanar la suspensió de la pena, i evitar que els botxins complissin la condemna establerta, l’Audiència Provincial ha decretat que no s’atorgarà la suspensió de la pena, per considerar que els fets provats són molt greus, havent de servir aquesta decisió com a prevenció general.

 

Els agents Manuel Farré, Jordi Perisse i Joan Salvá , foren condemnats inicialment a 6 anys i 7 mesos de presó per les lesions produïdes, el tracte cruel i salvatge que va rebre el detingut Lucian P. Així com per les vexacions impartides també a la seva dona.

 

L’agent Fernando Cea va ser condemnant a dos anys i tres mesos per lesions i detenció il·legal, i un altre agent fou condemnat a simple pena multa per maltractaments.

 

Malgrat el dur i cruel relat dels fets de la víctima, arribant a descriure com un dels agents li introduí la pistola a la boca per intentar que confessés, i malgrat els fets que queden com a provats en la sentència, l’Audiència Provincial en un primer moment rebaixà la pena, i paral·lelament el Govern de la Generalitat sol·licità l’indult. El passat més de febrer el Consell de Ministres acordà un indult parcial que deixava la pena en només dos anys, fet que feia que es pogués sol·licitar la suspensió de la mateixa, i així no ingressar a presó.

 

Però aquesta vegada el paraigua de la impunitat als torturadors no ha sorgit els seus efectes, malgrat les més que vergonyoses maniobres de la conselleria de Felip Puig per protegir els torturadors, i la complicitat del govern de Mariano Rajoy per aconseguir que la policia pugui torturar impunement a amb la total protecció de les institucions públiques.

 

Cal remarcar però que la tortura a l’Estat espanyol és una pràctica sistemàtica, i que moltes voltes la Justícia posa traves i dificultats per a poder identificar, i condemnar als qui imparteixen la tortura, els maltractaments i els tractes vexatoris, així com que, en el cas que hi hagi una sentència condemnatòria, sistemàticament el poder executiu atorga l’indult dels torturadors, deixant sense efecte una sentència dictada per un Jutjat, i saltant-se així la separació de poders que en principi opera en el seu sistema jurídic.

 

La més que flagrant voluntat dels Poders públics per deixar sense efectes les possibles responsabilitats que s’imposin als torturadors és insultant en un estat que es pretén de Dret. Malgrat aquestes pràctiques, els Mossos d’Esquadra Manuel Farré, Jordi Perisse, Fernado Cea i Joan Salvà hauran d’ingressar a la presó, si més no inicialment fins que Institucions Penitenciaries, previsiblement ràpid, els atorgui el tercer grau.

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM