Demanda judicial contra el web d’Interior… de les paraules als fets

Demanda judicial contra el web d’Interior… de les paraules als fets

 

Poques accions d’Interior han generat un grau tan elevat d’acord en sectors jurídics com la web de delació ciutadana. Com va posar en relleu Alerta Solidària en la roda de premsa del dia 27 d’abril, aquest web vulnera principis bàsics que cap administració hauria de vulnerar sinó, i per imperatiu legal, hauria de protegir i promocionar. El web de Felip Puig ratlla la prevaricació clara i deixa al descobert el tarannà antidemocràtic d’un govern que cerca, mitjançant la propaganda i les cortines de fum, apagar focs que ell mateix inicia.

 

Ha arribat la primera traducció, i no pas la darrera, de les crítiques formals, a la concreció de demanda via judicial. Ha estat l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans qui, amb un recurs per la via administrativa, apel·la a responsabilitat de l’administració per tal que clausuri el web de manera immediata.

 

Us fem a mans la nota emesa per l’ACDDH, avui, dia en que faran efectiva aquesta demanda.

 

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, interposa recurs per vulneració dels drets fonamentals de la persona contra la pàgina web de col·laboració ciutadana publicada pel Departament d’Interior i exigeix la seva clausura immediata.  

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) instarà demà la tramitació del procediment especial de protecció dels drets fonamentals de la persona davant dels Jutjats Contenciós-Administratius de Barcelona contra la pàgina web en la qual el Departament d’Interior demana la col·laboració ciutadana per obtenir dades de persones sospitoses d’haver comès actes vandàlics o delictius.  

 

L’ACDDH denuncia que la web vulnera drets fonamentals susceptibles d’emparament judicial entre els quals el dret a la presumpció d’innocència, el dret al honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.  

 

En el seu escrit, l’associació afirma que l’exposició pública de les imatges de persones a les quals se’ls atribueixen fets delictius o vandàlics, quan no existeix ni tan sols un procediment judicial obert contra aquestes persones, vulnera clarament, entre d’altres, el dret a la presumpció d’innocència. La crida a la col·laboració ciutadana es fa per facilitar la identificació de presumptes autors d’actes vandàlics que podrien no revestir caràcter delictiu, la qual cosa es reconeix a la mateixa web.  

 

L’ACDDH fa constar la greu intromissió al dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge que suposa aquesta publicació, en la qual les persones es veuen exposades a la curiositat, difamació i escarni públic amb greus conseqüències per la seva vida personal. La web infringeix també la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal i de protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.  

 

L’aparició d’imatges de menors en aquesta web agreuja encara mes la il·legitimitat de la actuació del Departament d’Interior. Aquest va reconéixer en la presentació de la web la possibilitat de que alguna de les imatges publicades corresponguéssin a algun menor. Posteriorment, s’ha comprovat la seva existència, en ser confirmat púúblicament que s’havien retirat les imatges d’un menor que havia comparegut a comissaria acompanyat dels seus pares per identificar-se. Els mitjans de comunicació continuen informant de que resten publicades a la web les imatges de al menys altres dos menors.  

 

Han estat molts els juristes que s’han mostrat contundents al establir que la pàgina web conculca drets fonamentals de les persones i que han mostrat els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la iniciativa policial. El Departament d’Interior, lluny d’escoltar aquestes crítiques, ja ha anunciat que té la intenció d’afegir més imatges d’altres persones a la web.  

 

Davant d’aquesta situació de greu vulneració de drets fonamentals i de l’imminent perill de que es repeteixin noves lesions de drets en el futur amb noves publicacions, l’ACDDH exigeix el tancament urgent de la web policial.  

 

14 de maig de 2012  

ACCDH  Portaferrissa, 18, entr 2a, 08002, Barcelona | acddh@acddh.org

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM