Comunicat arran del programa de la Sexta, Salvados, titulat “Poli bueno, poli malo”

Comunicat arran del programa de la Sexta, Salvados, titulat “Poli bueno, poli malo”

 

La Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, dins la qual treballa Alerta Solidària, emet el següent comunicat, arran de l’emissió a La Sexta del programa televisiu Salvados del 15 d’abril de 2012 titulat “Poli Bueno, poli malo”.

 

Després de l’emissió el passat diumenge 15 d’abril del programa de televisió Salvados, que portava per títol “Poli Bueno, poli malo” i que tractava sobre l’actuació de la policia i especialment del cos d’antiavalots durant les últimes manifestacions arreu de l’Estat espanyol, la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CCPDT) fa el següent comunicat amb l’objectiu de condemnar algunes de les opinions exposades en el mateix programa.

 

•        En primer lloc, la Coordinadora vol qüestionar alguns dels comentaris realitzats pel Comissari de la Brigada Mòbil (Antiavalots), el senyor Sergi Pla. En un moment donat del programa, el Comissari posa en dubte el concepte de resistència pacífica i arriba a exclamar que “resistir-se no és pacífic”. Cal recordar que la idea de resistència no violenta neix de l’experiència del moviment independentista indi amb Gandhi al capdavant, alhora inspirat en els pensaments de Lev Tolstoi i Henry D. Thoreau. Entenem que aquest posicionament respon a la voluntat de criminalitzar determinats comportaments crítics i porta a la via de l’enfrontament com a manera de gestionar els conflictes socials en una conjuntura marcada per la crisi econòmica.

 

•        Pla també comenta l’ús de pilotes de gomes com a mesura repressora durant els avalots i, després d’enunciar les normes de seguretat mínimes –disparar al terra a una distància de 50m-, comenta el següent: “rebota la pilota i va a qualsevol lloc”. Des de la Coordinadora, considerem irresponsables aquestes declaracions després dels greus casos de persones ferides per impactes d’aquest tipus d’armament i especialment amb la mort d’Iñigo Cabacas a Bilbao el passat 9 d’abril. Entenem que aquest tipus d’armes hauria d’estar prohibides ja que la seva perillositat ha estat demostrada en diverses ocasions.

 

•        Més endavant, el Comissari també és qüestionat sobre l’afer de la identificació i respon que tots els agents antiavalots porten identificació sota l’armilla i que la llei només obliga a portar el número identificatiu a l’uniforme. Recomana després a qualsevol persona que es trobi en una manifestació i vulgui identificar un dels agents, que li demani i, en cas de resposta negativa, vagi al jutge. Aquestes declaracions no són únicament una demostració de la poca transparència que caracteritza l’actuació dels cossos d’antiavalots sinó que no es correspon amb la veritat. L’article únic del Decret 217/2008, de 4 de novembre, estableix que: “Les peces visibles dels uniformes de la policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i les funcionàries, han de tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una veta adherent de color blau marí de 2 cm d’ample i 5 cm de llarg, en la qual ha de constar el número d’identitat professional”. D’aquesta manera, és remarcable l’incompliment del Decret per part de les forces d’ordre i la defensa d’aquest incompliment per part del Comissari d’aquest cos.

 

•        El reportatge d’en Jordi Évole acaba amb una entrevista al Conseller d’Interior Felip Puig, el qual realitza algunes declaracions que, des del punt de vista de la Coordinadora, són censurables. En relació al desallotjament de Plaça Catalunya de 29 de maig de 2011, el Conseller admet que es van produir comportaments per part de les forces d’ordre “més enllà del que hagués estat necessari”. Malgrat tot, no es va considerar oportú obrir cap expedient sancionador. Entenem que aquesta actitud no només no ajuda a reduir els casos de maltractaments policials sinó que l’afavoreix ja que ofereix un marc d’impunitat per aquests tipus de delicte.

 

•        Per últim, en ser preguntat sobre la figura de l’indult i el cas dels cinc agents del cos de Mossos d’Esquadra indultats pel Govern el passat febrer i que estaven condemnats per lesions, tortures, maltractes i detenció il•legal, Puig fa algunes afirmacions sorprenents. Cal recordar que el cas va arribar al Tribunal Suprem i que aquest va decidir condemnar a pena de presó quatre dels cinc agents i a diverses multes amb un valor total de 3.900 € l’agent restant. El Conseller al•lega que es tracta “d’un procés judicial que no va poder tenir totes les garanties processals” i declara que la sentència condemnatòria va ser injusta, malgrat haver arribat fins al Tribunal Suprem. Des de la Coordinadora, condemnem l’ús de l’indult en favor d’agents de l’ordre en casos de tortura o maltractes per atemptar contra la divisió de poders i la independència del poder judicial.

Com a plataforma que aglutina diverses entitats que lluiten per la defensa dels drets humans i l’abolició de la tortura i els maltractaments, creiem que figures importants en aquest àmbit com els senyors Pla i Puig haurien de mostrar una actitud que afavorís una major transparència dels cossos de seguretat i així assegurar els drets de La ciutadania davant de les autoritats públiques.

 

Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura

 

Barcelona, 23 d’abril de 2012

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM