Presentació del llibre sobre Gonçal Castelló, advocat independentista de Gandia

Presentació del llibre sobre Gonçal Castelló, advocat independentista de Gandia

Aquest dijous, de la ma del filòleg Àngel Velasco i de l’Espai País Valencià, tindrem l’oportunitat de conéixer millor la figura de l’escriptor i advocat gandià Gonçal Castelló. Serà en la presentació del llibre dedicat a la seva completa vida de literat, jurista i en definitiva de militància comunista i independentista, des de l’època de la Guerra del 36, passant per la repressió franquista, l’exili forçat a Madrid, el retorn a Catalunya… el seu coneixement sobre el Tribunal d’Ordre Públic el situà com und els advocats més actius en la defensa de companys represaliats d’arreu de l’Estat.

Alerta Solidària us anima a presenciar aquest acte de reivindicació i apropament a una figura cabdal en la nostra història recent.

FINAL DE VIATGE, MEMÒRIES D’UN GANDIÀ: GONÇAL CASTELLÓ

Amb les intervencions d’Enric Borràs (editor), August Gil Matamala (advocat) i Àngel Velasco (filòleg i editor del llibre). Presentarà l’acte en Vicent Partal, director de Vilaweb.

Dijous, 5 de maig, 20 hores, a l’Espai Vilaweb, al carrer Ferlandina, número 43.


GONÇAL CASTELLÓ I GÓMEZ-TREVIJANO

(Gandia, 1912-Barcelona, 2003)

Va estudiar Dret i Filosofia i Lletres a la Universitat de València i participà en les lluites estudiantils per la democràcia i l’adveniment de la Segona República. Més endavant ho faria en la guerra del 36, en la 22 Brigada Mixta, al costat, gairebé sempre, de Francisco Galán, i com a oficial de comandament destacat de la Divisió 54. Com a jurista i procurador dels tribunals, i des de la creació del Tribunal d’Ordre Públic (TOP), el 1963, fou un dels advocats més destacats en defensa dels processats i presos polítics, sobretot, valencians, catalans i bascos; va representar també molts comunistes del PCE i del PSUC i escriptors censurats.

És autor de llibres, recull d’articles periodístics, com Viure a Madrid. Cròniques des de l’altiplà (1973) i Dia a dia des dels Països Catalans (1977). Després del tancament de la revista Gorg, reprengué en part la seua labor amb l’edició d’Els Quaderns de Gorg (1973-1974), als quals donà una orientació clarament cultural, lingüística, històrica i literària, i amb la intenció de dotar la societat valenciana d’un mitjà d’expressió propi. Va escriure també algunes novel·les: Sumaríssim d’urgència (1979), obra cabdal per entendre la primera repressió franquista a València; La clau d’un temps. Dietari de joventut (1982), que va rebre el Premi Jaume Roig de l’Ajuntament de València; o València dins la tempesta (1987). Igualment és autor de narracions curtes, algunes de les quals poden llegir-se en Terra guanyada i altres contes (1985) o Fornall d’històries (2002). És autor també d’una biografia sobre el pintor Antoni Miró: Vida i miracles d’Antoni Miró (1994). L’any 1977 fou un dels promotors de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Post a Comment

#SEGUEIX ALERTA A INSTAGRAM